Advertentie

Eerste overwinning voor Mourinho: 50 miljoen euro extra beurswaarde voor AS Roma

José Mourinho, de nieuwe coach van de Italiaanse voetbalclub AS Roma. ©Photo News

De komst van trainer José - The Special One - Mourinho laat zich meteen voelen in de beurskoers van AS Roma. Hij moet van de Italiaanse voetbalclub, die recent een excentrieke Texaan als eigenaar kreeg, weer een titelkandidaat maken.

In Italië kennen ze hem nog goed. Elf jaar geleden leidde Mourinho Inter Milaan naar een iconische treble: het won het Italiaanse kampioenschap, de beker en de Champions League. Na passages bij Real Madrid, Chelsea, Manchester United en Tottenham - waar hij geen potten kon breken en zopas ontslagen werd - is de Portugees terug in het land. Dinsdag tekende hij bij AS Roma. Zijn reputatie is nog altijd legendarisch, valt af te lezen aan de reactie van het aandeel van de beursgenoteerde ploeg.

Dinsdag schoot de koers zo'n 20 procent hoger op de beurs van Milaan. Woensdag kwam daar 8 procent bovenop. In twee dagen steeg de beurskapitalisatie van AS Roma van 166 miljoen naar 216 miljoen euro. Een toename van 50 miljoen voor ook maar één match onder Mourinho's hoede is gespeeld. De trainer kost de ploeg een stevige duit met een loon van een nette 7 miljoen euro per jaar. Maar AS Roma heeft dat jaarloon in amper twee dagen ruim terugverdiend.

De Portugees zelf cashte de afgelopen dagen ook: hij had recht op een ontslagpremie van 15 miljoen euro bij Tottenham. Omdat hij binnen het jaar een nieuwe ploeg vond, houdt hij hier 11,5 miljoen van over.

AS Roma heeft Mourinho's jaarloon van 7 miljoen in amper twee dagen ruim terugverdiend.

Stuntpiloot

Behalve Mourinho is het afgelopen jaar nog nieuw bloed in het management bij AS Roma gekomen. Thomas Daniel Friedkin kocht de club vorige zomer voor bijna 500 miljoen euro van zijn landgenoot James Pallotta. Friedkin, een excentrieke Texaan die rijk werd met het verkopen van Toyota's, wil een nieuwe wind door de ploeg laten waaien.

Hij is duidelijk niet bang van nieuwe dingen uitproberen. Hij is niet alleen de eigenaar van de tweede grootste Toyota-verdeler van de VS, maar ook een straaljagerpiloot en filmproducent. Hij was stuntpiloot voor de oorlogsfilm 'Dunkirk' en werkt samen met regisseur Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio aan het misdaaddrama 'Killers of the Flower Moon'.

Opnieuw kampioen

De aantrekking van Mourinho past in de vernieuwingsoperatie. Onder Pallotta was de trotse club in verval geraakt. In de jaren voordien was Roma een van de uitdagers van het ongenaakbaar lijkende Juventus. Nu staat het zevende in de competitie op een ruime achterstand van het nummer zes, stadsgenoot Lazio. Mourinho wil van Roma weer een titelkandidaat maken. Afwachten of hij de club naast koerswinst ook matchwinst kan bezorgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud