Advertentie

Eigenaar Eleven Sports wint eerste match in strijd tegen illegale sportstreaming

Sportzender DAZN plant een juridisch offensief tegen sites die illegaal het Belgisch voetbal, met afgelopen weekend nog de topper in de play-offs KRC Genk-Union, aanbieden. ©BELGA

Zonder betalen naar voetbal kijken in ons land: voor DAZN kan het niet langer. Het bedrijf achter de zender Eleven Sports won een eerste juridische slag, en er volgen nog rechtszaken.

Drie horecazaken zijn door de ondernemingsrechter in Antwerpen veroordeeld voor het uitzenden van de sportkanalen van DAZN zonder ervoor te betalen, vernam De Tijd. DAZN is vandaag onder de merknaam Eleven, het sportrechtenbedrijf dat DAZN overnam, de belangrijkste rechtenhouder van voetbal en sport in ons land.

De veroordeling komt erop neer dat de horecazaken 1.000 euro boete moeten betalen voor elke keer dat ze nog eens zonder licentie uitzenden. Ook draaien ze op voor alle proceskosten en moeten ze een schadevergoeding betalen aan DAZN. Die is niet voor elk café of elke bar dezelfde, omdat ze onder meer gekoppeld is aan de grootte van de horecazaak.

Profiel DAZN
  • De sportzender Eleven Sports is sinds vorig jaar eigendom van het sportrechtenbedrijf DAZN. De merknaam Eleven wordt komende zomer op alle kanalen vervangen door DAZN - spreek uit: 'Dazone'.
  • De internationale DAZN Group rapporteerde in het boekjaar 2022, het meest recente waarover er cijfers zijn, een nettoverlies van 1,3 miljard dollar, op 2,2 miljard omzet. Sindsdien is de bedrijfsstrategie omgegooid om rendabel te worden.
  • DAZN heeft 60 miljoen abonnees die betalen voor premium content en 300 miljoen klanten in totaal, meldt het in zijn verslag over 2023.
  • In ons land is het onder meer rechtenhouder van het Belgische voetbal en de meeste grote voetbalcompetities, behalve Champions League. De Premier League is door een deal met Telenet sinds kort te zien via de DAZN-app, met de duurste abonnementsformule.

De licentie legt immers hogere tarieven op naarmate de oppervlakte van de horecazaak stijgt: 70 euro per maand tot 30 vierkante meter, 100 euro tot 100 vierkante meter en 150 euro voor nog grotere zaken. Concreet betekenen de veroordelingen dat de betrokken horecazaken duizenden euro's moeten ophoesten. Dat is fors in een sector waar de marges flinterdun zijn.

Nog vonnissen

De veroordelingen zijn het eindpunt van een proces van ruim een jaar. DAZN lanceerde eerst een formule met licenties voor de horeca en voerde ook een bewustmakingscampagne bij duizenden zaken. Daarna stuurde het deurwaarders naar hardleerse uitbaters. Finaal startte het rechtszaken op. Binnenkort zouden nog vonnissen moeten volgen in een tiental dossiers bij rechtbanken in onder meer Luik, Charleroi en Brussel.

De veroordelingen zullen helpen als extra pressiemiddel om zich in regel te stellen. Dagelijks zouden tien tot vijftien cafés, bars en hotels een licentie kopen bij DAZN. Navraag leert dat het onmogelijk is om te bepalen hoe groot de markt nog is van horeca die uitzendt zonder te betalen.

De rechtszaken zijn onderdeel van een groter offensief tegen kijken naar sport zonder betalen.

De rechtszaken zijn onderdeel van een groter offensief tegen kijken naar sport zonder betalen. DAZN en ook andere rechtenhouders voeren Europees de strijd op tegen illegale sites en onlinepiraterij. Niet alleen zijn er streamingsites, er bestaan ook vrij verkrijgbare systemen met decoder waarmee voor een tiental euro per maand omzeggens alle zenders ter wereld bekeken kunnen worden. Dat concept, IPTV, is perfect legaal - als de aanbieder ervan netjes alle rechten betaalt tenminste, en dat is meestal niet het geval.

Criminele bendes

De strijd tegen piraterij vraagt enerzijds internationale samenwerking tussen overheden omdat de sites vaak online gezet worden door criminele bendes via buitenlandse servers. Die moeten soms fysiek worden uitgeschakeld.

Toch is er ook lokaal een en ander mogelijk. Een belangrijk wapen is het blokkeren van IP-adressen, het unieke adres dat een apparaat op het internet identificeert. Dat blokkeren kan juridisch, en het gebeurt ook al. Maar DAZN en internetaanbieders als Proximus en Telenet - die via hun platformen de sportzenders ook aanbieden - maakten recent betere afspraken over de procedure.

Blokkeren kan nooit zonder tussenkomst van een rechter. Maar wanneer rechtenhouders beslissen om juridische stappen te zetten tegen illegale platformen, staan wij aan hun zijde

Fabrice Gansbeke
Woordvoerder Proximus

'Blokkeren kan nooit zonder tussenkomst van een rechter. Maar wanneer rechtenhouders beslissen om juridische stappen te zetten tegen illegale platformen - of het nu over film, series of live sport gaat - staan wij aan hun zijde', stelt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke. Volgens onze info is DAZN van plan snel rechtszaken op te starten tegen illegale streamers die momenteel de play-offs van het Belgisch voetbal aanbieden.

Het zijn niet alleen rechtenhouders die centen derven. Een club met een grote fanschare als Standard haalt consequent minder kijkers. Dat is rechtstreeks te linken aan de hogere illegale streamingcijfers in het zuiden van het land. Terwijl de hoogte van de uitgekeerde mediarechten gekoppeld is aan de kijkcijfers.

Nieuwe wet

Tegelijk is het volgens Proximus vaak een gevecht met één arm op de rug gebonden. Want een illegale aanbieder kan na het blokkeren van één site gewoon verder doen door een nieuwe op te zetten. Daarom zegt het bedrijf uit te kijken naar de inwerkingtreding van een nieuwe wet. Die bevat een versnelde, eenzijdige gerechtelijke procedure om online piraten uit de lucht te halen.

Een belangrijk onderdeel daarvan is dat ook spiegelsites van piraten - websites met dezelfde inhoud, die vanop een ander adres online gaan als één site is afgesloten - voortaan geblokkeerd kunnen worden zonder dat er een rechter aan te pas komt. Binnen de Federale Overheidsdienst Economie komt er een nieuwe dienst, die een dynamische lijst van alle te blokkeren sites zal bijhouden en updaten. De dienst krijgt als een van de eerste prioriteiten het gevoelig opvoeren van de strijd tegen het illegaal gebruik van IPTV.

Een nieuwe wet laat toe om piraten sneller uit de lucht te halen. De wet is er al sinds 2022, maar het was wachten op het koninklijk besluit. 'Dat de uitvoering nu pas volgt, komt door het budget', zegt de woordvoerder van minister Dermagne

De wet is er al sinds 2022, maar wacht nog op het noodzakelijke koninklijk besluit om officieel in werking te treden. 'Dat besluit ligt momenteel bij de Raad van State, die in principe tegen eind deze maand feedback zal sturen. De bedoeling is dat de nieuwe wet nog voor de zomer in werking treedt', stelt de woordvoerder van federaal minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). 'Dat de daadwerkelijke uitvoering nu pas volgt, heeft alles met budget te maken. Het geld voor de oprichting van de nieuwe dienst ontbrak vorig jaar, financiering ervoor hebben we pas bij de begroting van 2024 binnengehaald.'

Het opgevoerde offensief valt niet los te zien van het sportrechtenlandschap. Daar is de analyse dat voor het eerst in decennia de betaalde bedragen voor mediarechten stagneren, en verdere groei gelinkt is aan de strijd tegen piraterij en weer meer mensen doen betalen voor live sport.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.