EK voetbal jaar uitgesteld door uitbraak coronavirus

Rode Duivel Eden Hazard. ©Photo News

Het Europees kampioenschap voetbal van deze zomer wordt met een jaar uitgesteld. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA beslist.

Het EK voetbal wordt verplaatst naar de zomer van 2021. Dat heeft de Europese voetbalbond beslist na video-overleg met de 55 lidstaten van de UEFA. 'Wij staan aan het hoofd van een sport die voor heel wat mensen alles betekent. Die sport wordt nu lamgelegd door een onzichtbare en snel bewegende vijand. Het is net op deze momenten dat de voetbalwereld verantwoordelijkheid, eenheid, solidariteit en altruïsme moet tonen', aldus Uefa-voorzitter Aleksandr Ceferin in een statement.

De associatie van Europese clubs (ECA) en de European Leagues, dat 36 nationale competities vertegenwoordigt, hadden eerder op de dag al ingestemd met het uitstel.

De Europese clubcompetities, Champions en Europa League, zijn vorige week opgeschort. Daarover wordt ten gepaste tijde beslist.

Technische werkgroep

De UEFA steekt nu een technische werkgroep in gang. De commissie met telkens twee leden van de Uefa, clubs en liga's en wellicht ook eentje van spelersvakbond Fifpro gaan zich buigen over alle implicaties - van financieel tot sportief  - van de coronacrisis.

Daarin staan vier thema's centraal. De technici moeten kijken hoe de voetbalkalender herschikt kan worden. Het uitstel van het EK zet immers een hele domino in gang op de overvolle voetbalkalender, waar competities, matchen en tornooien elkaar met de accuratesse van een Zwiters horloge opvolgen. In de zomer van 2021 had in principe de finale van de Nations League, de nieuwe landencompetitie van de UEFA, en het vernieuwde WK voor clubteams van de wereldvoetbalbond FIFA plaats moeten vinden.

Financiële fairplay

Er wordt daarnaast gekeken of clubs verlichting kunnen krijgen voor hun verplichtingen omtrent financiële fairplay - wie Europees voetbal wil spelen moet aan regels voldoen inzake verlies- en schuldcijfers. De UEFA sloot recent Manchester City voor twee jaar uit van Europees voetbal door overtredingen op de financiële fairplay. 'Door deze crisis mogen alle fairplay-rapporten van de clubs de vuilbak in', luidt het.

Sportindustrie kreunt

In de sportindustrie blijft het maar annulaties regenen. In het wielrennen heeft de Franse organisator ASO besloten de wielermonumenten Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik te schrappen. Het Franse tennismonument Roland Garros, één van vier Grand Slams, gaat evenmin door.

Zowat alle grote competities en events in de sport zijn opgeschort. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is intussen niet van plan snel een beslissing te nemen rond de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. Er gaan steeds meer stemmen op om ook de Spelen te cancelen.

Daarnaast buigen de experts zich over de spelerslonen en - contracten en de transfermarkt. De verwachting is dat het voetbal ten vroegste eind mei zal kunnen hernemen. Maar juridisch en contractueel is alles voorzien op 1 juli - de start van een nieuwe transfermercato. Daarin zitten ook de huurcontracten van spelers vervat, plus de contracten van spelers zelf met de clubs. 'Kunnen we de huur van spelers bij spelers dan verlengen of ze nog maanden doorbetalen terwijl hun contract afgelopen is, als de competitie doorloopt tot augustus. Dit moeten we allemaal uitvlooien', aldus een bron dichtbij het dossier.

Laatste punt is financiële compensatie. Een optie is steun te krijgen van overheden om te vermijden dat clubs omvallen.

Het EK voetbal moet plaatsmaken omdat de nationale competities hun seizoen willen afmaken. Vooral de grote voetballanden Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk vrezen een te groot inkomstenverlies als ze niet eerst hun eigen jaargang afmaken. Doorspelen in de zomer kan nu ook omdat ook de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de UEFA besliste de Copa America te verplaatsen. Dan kunnen de vele Zuid-Amerikaanse topspelers bij hun Europese clubs blijven.

Het is moeilijk in te schatten hoe groot de economische schade precies wordt door het coronavirus. De Uefa publiceerde in zijn laatste financiële rapport een omzet van ruim 21 miljard euro. Drie kwart van dat bedrag gaat om in de Big Five, England, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk.

3 miljard
Verlies
De clubs zouden hun verlies door de shutdown van alle competities op 1 tot 3 miljard ramen.

De Uefa rekende op de vergadering zelf voor dat het uitstel van het EK een half miljard inkomstenverlies betekent. De clubs zouden hun verlies door de shutdown van alle competities op 1 tot 3 miljard ramen. Er is niet alleen het nationaal voetbal, waar in de meeste landen nog een kwart van de matchen moet gespeeld worden. Er staan ook nog 17 matchen gepland in de Champions League en 23 in de Europa League.

De schadeberekening is volop bezig - waar ook veel nattevingerwerk mee gemoeid is. De liga's zelf houden het op de volgende cijfers: Premier League (1 miljard), Bundesliga (750 miljoen), Serie A (700 miljoen), La Liga (610 miljoen) en Frankrijk (260 miljoen). Auditkantoor KPMG komt tot hogere cijfers: Premier League (tot 1,25 miljard), La Liga (tot 950 miljoen), Bundesliga (tot 750 miljoen), Serie A (tot 650 miljoen) en Frankrijk (tot 400 miljoen).

Vier inkomstenbronnen

De clubs zien mogelijk vier inkomstenbronnen opdrogen. Prestatiegebonden premies in sponsorcontracten worden niet uitbetaald, er is minder tv-geld en clubs missen stadioninkomsten op matchdagen. En er is vrees voor grote storingen op de transfermarkt, met neerwaartse prijzendruk door rijke clubs die goedkoop jonge topspelers wegkapen bij failliete clubs.

Grootste cashkoe van het voetbal blijft het tv-geld. De vraag is nu of clubs hun mediageld - dat tot meer dan de helft van hun omzet kan bedragen - wel volledig doorgestort zullen krijgen. De Belgische clubs zijn bijvoorbeeld verzekerd dat de laatste schijf van dit jaar - ruim 20 miljoen - doorgestort wordt. Daardoor zijn ze zeker van het volle contract van 82 miljoen. Maar niet in elke competitie is het zo geregeld.

Bovendien is er een mogelijk effect op lange termijn. Betaalzenders en telecombedrijven - nu nog de drijvende kracht achter de miljarden tv-geld - staren mogelijk zelf in de afgrond door dalende advertentie-inkomsten en te weinig nieuwe verse content om abonnees aan zich te binden. Ja, mensen zitten massaal thuis, maar het is allerminst evident live sport te vervangen door spannend genoeg nieuw entertainment. 

Het Belgisch topvoetbal beraadt zich vanavond over de toekomst. In principe moet nog de slotspeeldag van de competitie en 10 speeldagen play-offs tussen zes clubs gespeeld worden voor de titel. Het voetbal overweegt de optie technische werkloosheid in te roepen voor spelers en staf.

 

 

 

 

 

 

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud