Ethische commissie Fifa schorst Blatter

Sepp Blatter ©REUTERS

De ethische commissie van de internationale voetbalfederatie Fifa heeft aftredend voorzitter Sepp Blatter voorlopig voor 90 dagen geschorst.

Dat melden verschillende media. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd.

De ethische commissie, een soort tribunaal van de Fifa, vergadert van woensdag tot vrijdag in Zürich. Die belangrijke bijeenkomst raakte pas woensdag bekend, hoewel ze al maandag was aangekondigd door het Senegalese commissielid Abdoulaye Diop in een persbericht. Maar dat persbericht werd in Dakar gepubliceerd en bleef twee dagen onopgemerkt.

Tegen Blatter, die 17 jaar lang de Fifa leidde, loopt een Zwitsers strafrechtelijk onderzoek. Hij wordt verdacht van corruptie, wanbeheer en verduistering. Blatter zou onder meer in 2011 een bedrag van 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben overgemaakt aan UEFA-voorzitter Michel Platini. Over het lot van Platini is er nog geen informatie.

Blatter wordt er ook van beschuldigd een voor de Fifa ongunstig contract te hebben afgesloten met de Caribbean Football Union. Hij zou de televisierechten voor de WK’s 2010 en 2014 ver onder de prijs hebben verkocht. Een aantal hoofdsponsors van de FIFA, waaronder Coca-Cola, hebben ondertussne het aftreden van Blatter geëist.

Bij de Fifa zijn op 26 februari 2016 voorzittersverkiezingen gepland. Blatter was van plan in ieder geval tot die tijd aan te blijven. Hier en daar werd gespeculeerd dat Blatter wellicht toch voor een nieuwe termijn zou gaan. De voornaamste kandidaten voor de opvolging van Blatter zijn de Fransman Michel Platini en de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud