Eupen en Moeskroen gaan vrijuit in voetbalschandaal

De voetbalclub Moeskroen gaat vrijuit in het matchfixingonderzoek. ©BELGA

De voetbalbond eist dat voetbalclubs KV Mechelen en Waasland-Beveren in het schandaal over matchfixing worden teruggezet naar 1B, de tweede klasse. Eupen en Moeskroen gaan vrijuit.

De Belgische voetbalbond heeft het disciplinair onderzoek naar wedstrijdvervalsing bij KV Mechelen - Waasland-Beveren en Eupen - Moeskroen op 11 maart 2018 afgerond. Het dossier over die tweede wedstrijd werd geklasseerd zonder gevolg.

KV Mechelen en Waasland-Beveren en 13 makelaars en clubleiders moeten zich verantwoorden voor de geschillencommissie van de bond. Op 30 april komt de geschillencommissie samen om een datum vast te leggen waarop het dossier behandeld zal worden. Na de afhandeling is er beroep mogelijk bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Uiterlijk op 30 juni 2019 - de slotdag van het huidige seizoen - moet er een definitieve uitspraak komen.

De eis van de bond is dat zowel Waasland-Beveren als KV Mechelen degraderen naar 1B, met bijkomende puntenaftrek. Waasland-Beveren zou starten met zes punten, Malinwa met negen in de min. Mechelen mag ook geen Europees spelen, wat nog mogelijk was als de club volgende week de Beker van België zou winnen tegen AA Gent.

Mechelen speelde net kampioen in dat 1B, de nieuwe naam voor 2de klasse, maar zou dus in 1B moeten blijven. Wordt dat ook het verdict, zou dat goed nieuws zijn voor het al gedegradeerde Lokeren en Beerschot-Wilrijk. Die zouden dan in de hoogste klasse uitkomen.

Het gerecht kreeg vermoedens van matchfixing in een uitloper van een corruptie- en witwasonderzoek. De huismakelaar van KV Mechelen, Dejan Veljkovic, zou daarbij ingeschakeld zijn door clubverantwoordelijken om het team voor degradatie te behoeden.

Er loopt parallel ook nog een gerechtelijk onderzoek naar matchfixing, witwassen en corruptie in het Belgische voetbal. Er wordt daarnaast ook gekeken naar dubieuze fiscale constructies van Moeskroen via belastingparadijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud