Europees profvoetbal dieper in het rood

Europese clubs spendeerden in 2011 liefst 9,4 miljard aan transfers en spelerslonen ©AFP

De gecumuleerde verliezen van 700 Europese profvoetbalclubs liepen in 2011 op tot 1,68 miljard euro (+2%), zo blijkt uit een rapport van de UEFA. Liefst 46 clubs hebben op korte termijn extra kapitaal nodig.

Volgens het onderzoek van de Europese voetbalfederatie UEFA boekten de onderzochte clubs een gezamenlijke omzet van 13,2 miljard euro in 2011. Maar daarvan vloeide 9,4 miljard naar spelerslonen of dure transfers en dat is een stijging met liefst 43 procent in vijf jaar.

Profploegen worden onderworpen aan een financiële analyse door een groep onder leiding van Jean-Luc Dehaene. Dat onderzoek is een onderdeel van de financiële fair-playregels van de UEFA, die zo de schulden van de clubs wil reduceren en clubs wil verhinderen boven hun stand te leven.

Clubs die zich niet houden aan de nieuwe normen zullen worden bestraft en hangt zelfs uitsluiting uit de lucratieve Champions League boven het hoofd. Voor vele clubs betekent al dan niet kunnen deelnemen aan die competitie, het verschil tussen een jaar met winst of verlies.

Volgens het recente rapport van de UEFA hebben de tien meest verlieslatende clubs hun tekort van 2007 tot 2011 zien oplopen van 596 naar 856 miljoen euro. Voor de overige 20 clubs uit de 'rode top 30' steeg het tekort in die periode met 310 miljoen euro.

De nieuwe regels van de UEFA verplichten clubs hun verlies vanaf dit jaar te beperken tot 5 miljoen euro; dat mag evenwel oplopen tot 45 miljoen als dat tekort aangevuld wordt met een kapitaalsverhoging die binnen de twee jaar rond moet zijn.

Op basis van een simulatie gebaseerd op de resultaten van 2009, 2010 en 2011 boekten 14 clubs een tekort van meer dan 45 miljoen; nog eens 32 hadden een tekort tussen 5 en 45 miljoen. Tal van grote namen dreigen in gebreke te worden gesteld en sancties op te lopen.

Onder hen Manchester City, de club van Vincent Kompany, Inter Milaan, dat al drie keer de titel bij de Europese landskampioenen won en Paris Saint-Germain dat meer geld uitgaf aan spelers dan gelijk welk ander team sinds het in handen is van een investeringsvehikel van de Qatarese regering.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud