Ex-fitnesskoning naar strafrechter

Dick Vande Vyvere. ©rv

De raadkamer van Gent verwijst de gewezen fitnessondernemer Dick Vande Vyvere en zijn partner naar de strafrechter wegens onder meer oplichting.

Vande Vyvere was lange tijd een van de bekendste personen in de Belgische fitnesswereld. Met de uitbouw van de ketens Passage Fitness First en JustFit, die later belandden bij Basic-Fit, lag hij mee aan de basis van de uitbouw van de sector in ons land.

Maar twee jaar geleden raakte bekend dat hij en zijn partner Marleen Veldeman achter de tralies waren beland op beschuldiging van onder meer oplichting. Hij bleek toen een heel spoor van gedupeerden achter zich gelaten te hebben, onder meer kennissen en zelfs leden van fitnessclubs van wie hij onder valse voorwendsels geld leende, maar nooit terugbetaalde.

Dick Vande Vyvere wordt onder meer beschuldigd van oplichting, poging tot oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en bedrieglijk onvermogen.

De raadkamer van Gent heeft nu beslist dat Vande Vyvere en Veldeman worden doorverwezen naar de strafrechter. Dat meldt het Gentse parket. De waslijst van beschuldigingen is lang. Het zijn er tien, onder andere oplichting, poging tot oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en bedrieglijk onvermogen. Slechts voor twee gevallen van valsheid in geschrifte en tweemaal het te laat melden van een faling moet het koppel zich niet verantwoorden, valt elders te horen.

Persoonlijk failliet

Het was maandagnamiddag nog niet duidelijk of de twee in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer. Hun advocaten waren niet meteen bereikbaar voor commentaar. Als het ooit tot een veroordeling komt, is het niet zeker of de gedupeerden hun geld zullen terugzien. Vande Vyvere, ook de gewezen voorzitter van beroepsfederatie Fitness.be, werd begin 2019 persoonlijk failliet verklaard.

Vande Vyvere werd eerder al veroordeeld wegens een poging tot oplichting van de bekende zakenman Christian Dumolin. Maar in beroep werd hij vrijgesproken. Daarnaast waren er andere vonnissen in Gent en Antwerpen in zijn nadeel en kreeg hij ook heel wat schuldeisers en deurwaarders achter zich aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud