Ex-fitnesskoning ook in Luxemburg verwikkeld in miljoenengeschil

Dick Vande Vyvere. ©rv

Dick Vande Vyvere, een gewezen sleutelfiguur van de Belgische fitnesswereld, wordt in België verdacht van onder meer oplichting. Nu blijkt dat hij ook in Luxemburg verwikkeld geraakte in een zakenconflict.

Vande Vyvere is de oprichter van de ketens Passage Fitness First en JustFit (nu beide Basic-Fit). Hij ligt daardoor mee aan de basis van de uitbouw van de sector in ons land en was tot voor kort ook voorzitter van Fitness.be, de beroepsfederatie van de fitnessbedrijven.

De Tijd bracht vorige maand aan het licht dat hij en zijn partner Marleen Veldeman in de cel zitten op verdenking van onder meer oplichting en bedrieglijk onvermogen. Dat is het gevolg van twee strafklachten bij de onderzoeksrechter in Gent, wegens een niet-terugbetaalde lening en een niet-betaalde vastgoedtransactie.

Miljoenen

Onderzoek door de redactie bracht echter aan het licht dat Vande Vyvere een heel spoor achter zich liet van gedupeerden. Bijna allemaal in België, maar in één geval gaat het om een vanuit ons land opgezet fitnessproject in Marokko. Zijn gewezen zakenpartner voor dat project heeft nog miljoenen te goed van hem. Ook in enkele Belgische dossiers gaat het om miljoenen.

50 miljoen
Luxemburgse schade
Een bron raamt de schade in het Luxemburgse dossier op minstens 50 miljoen euro.

Ook in het Groothertogdom Luxemburg is er een dossier, vernam De Tijd. Daar raakte Vande Vyvere eind jaren 90 bij betrokken nadat een ondernemer in Luxemburg plannen had voor een fitnesscentrum, op zoek was naar financiering en via via bij de Vlaming terechtkwam. Vande Vyvere investeerde volgens onze informatie 0,7 miljoen euro.

Erg winstgevend

De club werd met de Belgische hulp een succes en in vijf jaar tijd kwamen er drie zustervestigingen bij die eveneens goed draaiden. Door de veel hogere prijzen dan in België leverden de fitnesscentra heel wat winst op. Er is zelfs sprake van ongeveer 20 miljoen euro in dezelfde tijdspanne van vijf jaar. 

Na vijf jaar zwoegen drong de lokale ondernemer er bij Vande Vyvere op aan te delen in de winst. Maar hij kreeg te horen dat hij daar geen recht op had omdat hij zijn clubs verkocht had aan Vande Vyvere. Nochtans leefde de man in de overtuiging dat beiden zakenpartners waren. Daar was in de contacten en in het mailverkeer sprake van. De ondernemer steunde voor zijn overtuiging ook op een weliswaar eenvoudige getekende overeenkomst.

Op straat

Het verschil in visie leidde ertoe dat de ondernemer, ingeschreven als werknemer, op straat werd gezet met weinig of niets in handen. Vande Vyvere verkocht later de vier clubs en streek daar nog eens miljoenen euro’s voor op, zeker omdat ze zo rendabel waren. Een bron raamt de schade, inclusief de gederfde winst, op minstens 50 miljoen euro.

De ondernemer stapte wel naar de rechtbank tegen Vande Vyvere, maar verloor zowel in eerste aanleg als in beroep. De feiten zijn intussen verjaard op grond van het Luxemburgs recht.

Vande Vyvere en Veldeman blijven overigens een maand langer in de cel. Hun advocaten hadden wel beroep aangetekend tegen de verlenging van hun aanhouding, maar de kamer van inbeschuldigingstelling besloot donderdag dat die aanhouding gehandhaafd blijft. Hun advocaten gaan niet in cassatie. Gevraagd naar een reactie op het Luxemburgse dossier, zei de advocaat van Vande Vyvere niet op de hoogte te zijn van deze zaak. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n