Advertentie

Ex-toplui in verdenking voor onregelmatigheden bij verkoop Anderlecht

Marc Coucke met oud-Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock. ©BELGAIMAGE

Het parket wil de ex-Anderlecht-toplui Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck vervolgen voor vermeende onregelmatigheden bij de verkoop van de voetbalclub RSC Anderlecht aan Marc Coucke. Dat bevestigen bronnen dicht bij het onderzoek aan onze redactie.

De Brusselse onderzoeksrechter Laurence Heusghem heeft het onderzoek naar de verkoop van RSCA afgerond. Binnenkort gaat het dossier naar de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen of hij de vorige clubeigenaar Roger Vanden Stock, voormalig algemeen manager Herman Van Holsbeeck en ex-CEO Jo Van Biesbroeck doorverwijst naar de correctionele rechtbank.

Het federaal parket wil geen commentaar geven, maar volgens verschillende bronnen wil het parket hen voor de rechter brengen voor valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

De essentie

  • Het gerechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij de verkoop van de voetbalploeg RSC Anderlecht is afgerond.
  • Het federaal parket wil meerdere ex-toplui van de club vervolgen voor de correctionele rechtbank. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte, oplichting en witwaspraktijken bij de verkoop van de club in 2017.
  • De huidige eigenaar Marc Coucke zou daardoor bij de aankoop benadeeld zijn.

Transfer Mitrovic

Een vierde betrokkene die het parket voor de rechtbank wil zien, is de spelersmakelaar Christophe Henrotay. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Het onderzoek naar de verkoop van Anderlecht in 2017 kwam voort uit een onderzoek naar de transfer van Aleksandar Mitrovic, die hij organiseerde. De naam van Van Holsbeeck viel ook in dat dossier. Onderzoeksrechter Michel Claise stelde hem in verdenking van witwassen, schriftvervalsing en omkoping.

Coucke wordt in deze zaak als benadeelde partij gezien. Volgens bedragen die circuleren, zou hij 5 miljoen euro te veel voor de club hebben betaald.

Tijdens de doorlichting van de transfer van Mitrovic vonden speurders aanwijzingen dat de verkoop van Anderlecht aan Marc Coucke wellicht niet volgens de regels was gebeurd. Het viel op dat een bod van 91 miljoen euro van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens niet aanvaard was. Dat was nochtans hoger dan dat van Coucke.

Volgens onze informatie meent het parket dat bepaalde personen commissies hebben opgestreken bij de verkoop, terwijl ze niet deelnamen aan de onderhandelingen. Coucke wordt in deze zaak als benadeelde partij gezien. Volgens bedragen die circuleren, zou hij 5 miljoen euro te veel voor de club hebben betaald.

Het parket verdenkt verder de gepensioneerde huisadvocaat van RSCA Luc Deleu (Van Landuyt & Vennoten). Het wil hem hetzelfde ten laste leggen als de drie ex-topmannen. Opvallend: Deleu is sinds april bestuurder bij RSC Anderlecht. Hij trad toe tot het beslissingsorgaan van de topclub op voordracht van de zogenaamde 'B-aandeelhouders'. Dat zijn de historische aandeelhouders van Anderlecht die sinds de overname een minderheidsbelang (26%) in handen hebben.

Huiszoekingen

Speurders voerden in maart 2020 een huiszoeking uit in Deleus kantoor in Dilbeek. Vermoed werd dat geld van de verkoop naar zijn rekening was overgemaakt. Bij een dergelijke transactie moet het advocatenkantoor dat de verkoop begeleidt het geld op een eigen derdenrekening parkeren. Dat begeleidend kantoor was niet dat van Deleu, maar het Londense Clifford Chance. De politie voerde gelijktijdig huiszoekingen uit in de Brusselse vestiging in de Louizalaan.

Volgens onze informatie meent het parket dat bepaalde personen commissies hebben opgestreken bij de verkoop van de club, terwijl ze niet deelnamen aan de onderhandelingen.

Het parket wil Clifford Chance vervolgen voor valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting. Ook zou een advocaat van dat kantoor zich moeten verantwoorden voor valsheid in geschrifte en witwassen. Een collega wordt verdacht van schending van het beroepsgeheim.

Operatie Zero

Het is onduidelijk of deze acht partijen de enigen zijn die het parket voor de rechter wil zien verschijnen in dit dossier. Het parket had nog meer verdachten geïdentificeerd.

Het onderzoek naar de verkoop van Anderlecht en het dossier over de transfer van Mitrovic hadden initieel niets te maken met Operatie Zero, het grootscheepse onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal. Maar gaandeweg doken in de dossiers dezelfde namen of verdachte handelingen op.

Betrokkenen spreken beschuldigingen tegen

In een reactie laat het advocatenkantoor Clifford Chance weten dat het 'heeft kennis genomen van de beslissing van de onderzoeksrechter om haar in verdenking te stellen uit hoofde van (vermeende) strafbare feiten in het raam van een onderzoek dat verband houdt met de verkoop van voetbalclub Anderlecht.'

Clifford Chance ontkent met klem bij strafbare feiten betrokken te zijn en 'vertrouwt erop dat ook de gerechtelijke overheden tot dat besluit zullen komen'. Het zal vanzelfsprekend haar medewerking aan het onderzoek verlenen, klinkt het. Gezien het onderzoek geheim is, zal ze er geen verdere communicatie rond voeren.

Ex-clubadvocaat Luc Deleu zegt dat hij naar 'eer en geweten' heeft gehandeld. Het verbaast hem dat hij in verdenking is gesteld. 'Clifford Chance wilde de transactie niet via de eigen derdenrekening laten verlopen', legt hij uit. 'Het kantoor zag een deontologisch probleem, omdat er ook een geldsom naar hun moest gaan. Toen heeft men mij gevraagd om de transactie af te handelen.'

'Deontologisch probleem'

Waaruit dat 'deontologisch' probleem precies bestond, wil Deleu niet gezegd hebben. 'Dat een advocatenkantoor betaalt wordt voor geleverde diensten is normaal, maar als er daarnaast nog andere afspraken waren ... Kijk, als er malversaties zijn gebeurd bij afspraken over de verkoop, dan weet ik daar niets van. Ik was bij die gesprekken niet betrokken. Wat ik gedaan heb is een technische transactie: op dag 1 is het bedrag op de rekening overgeschreven, en op dag 2 is de repartitie gebeurd en overgeschreven naar de lijst met begunstigden.'

Deleu is sinds april bestuurder bij RSC Anderlecht. 'Ik heb het management meteen ingelicht toen ik bericht kreeg dat ik in verdenking werd gesteld', zegt hij. Zijn zetel in het bestuur staat volgens Deleu momenteel niet ter discussie: 'Als iemand twijfelt aan mijn integriteit, zal ik uiteraard een stap terug zetten. Maar op dit moment is dat niet aan de orde.'

De advocaat van Herman Van Holsbeek wil niet inhoudelijk reageren op de zaak. 'We zijn enkele dagen geleden geïnformeerd over de inverdenkingstelling. We gaan inzage vragen in het dossier', zegt zijn advocaat Daniël Spreutels.

Roger Vanden Stock ontkent de beschuldigingen via zijn advocaat Laurent Kennes. 'Hem op deze manier beschuldigen, op 79-jarige leeftijd en zonder eerdere veroordeling, dat had niet gehoeven. Dit is een manier om iemands reputatie te bezoedelen.' Ook de advocaat van Jo Van Biesbroeck laat weten dat zijn client ontkent ook maar enige inbreuk te hebben gepleegd. De advocaat van spelersmakelaar Christophe Henrotay wil geen commentaar geven en herinnert eraan dat een inverdenkingstelling niet betekent dat iemand schuldig is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud