Oud-UEFA-voorzitter Michel Platini gearresteerd

Michel Platini, de gewezen UEFA-voorzitter, is opgepakt in een onderzoek naar gesjoemel bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. ©AFP

De 63-jarige Fransman wordt verdacht van corruptie bij de toewijzing van het WK voetbal van 2022 in Qatar.

De voetbalfan met grijs haar berinnert zich Michel Platini als de sierlijke middenvelder van de Italiaanse topclub Juventus en de kapitein van de Franse nationale ploeg, in de jaren tachtig. Weinig voetballers schreden gracieuzer over een voetbalveld dan de nu 63-jarige Platini, als speler drie keer gelauwerd als Europees Voetballer van het Jaar.

Maar dat beeld verandert steeds meer in dat van de zoveelste foute sportbobo met een hardnekkige geur van corruptie. Dinsdagochtend raakte bekend dat Platini door het Franse gerecht opgepakt werd in Nanterre in een onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van het Wereldkampioenschap voetbal 2022 aan Qatar. Platini werd overgebracht naar het hoofdkantoor van de anticorruptie-eenheid van de gerechtelijke politie.

Ook Sophie Dion, een gewezen adviseur van ex-president Nicolas Sarkozy, werd in hechtenis genomen. Claude Guéant, voormalig secretaris-generaal van het Elysée, werd verhoord als 'vrije verdachte'. Het drietal is de spil in een onderzoek dat de Franse anticorruptie-eenheid al in 2016 opstarte met de Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten, naar de rol van Frankrijk in de toekenning van het WK van 2022. 

Geheime ontmoeting

Dat onderzoek focust onder andere op een ontmoeting op 23 november 2010, in het Elysée, tussen enerzijds toenmalig president Sarkozy en Platini en anderzijds de huidige emir van Qatar, Tamim Ben Hamad Al Thani, en zijn toenmalige eerste minister. Ook Dion en Guéant zouden mee aan tafel geschoven zijn.

Het blad 'France Football' onthulde eerder al dat toen een deal gesloten werd. In ruil voor de overname van de Parijse topclub PSG door de Qatari, een instap in het Franse bedrijf Lagardère en de oprichting van een nieuwe sportzender gefinancierd door de Qatari (BeIN Sports) zou Platini beloofd hebben voor de toewijzing van het WK 2022 op Qatar te stemmen in plaats van op de Verenigde Staten.

Platini was jarenlang vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Het bestuur van de FIFA wees op 2 december 2010 het WK voetbal in 2022 toe aan Qatar. Sindsdien gonsde het van de geruchten over de frauduleuze wijze waarop Qatar de organisatie van het WK binnenhaalde.

Mét de steun van Platini, die later verwonderd vaststelde dat zijn zoon benoemd was tot CEO van het Qatarese sportmerk Burrda. Zo belichaamde Platini stilaan alles waar de FIFA voor staat: economisch florissant, maar moreel bankroet.

Weg beeldenstorm-imago

Lang vergeten is het beeldenstormende imago waarmee Platini in 2007 baas werd van de Europese voetbalbond UEFA. De enorme geldmachine van de Champions League, die de dominantie van de topclubs enkel vergrootte, zou hij eerlijker verdelen. Het 'beautiful game' mocht niet langer het speeltje zijn van marketeers en puissant rijke oligarchen. Platini zou het voetbal teruggeven aan de liefhebbers, de romantici, de estheten.

Maar als voetbalbobo zakte Platini almaar dieper weg in het corrupte moeras van de foutemannenclub genaamd FIFA. Eind 2015 denderde hij van zijn voetstuk nadat hij in opspraak was gekomen door een dubieus envelopje van bijna 2 miljoen euro dat Sepp Blatter, de toenmalige FIFA-voorzitter, Platini in 2011 had toegestopt.

Als laattijdige betaling voor de FIFA-adviseursrol die Platini tot 2002 vervulde, suste Blatter. Maar dat de voormalige zonnekoning van het mondiale voetbal mét de Europese steun die kroonprins Platini geronseld had, voor de vierde maal herverkozen raakte, berustte geheel en al op toeval.

Uiteindelijk schorste de FIFA zowel Sepp Blatter als Michel Platini in 2015. De Fransman mocht oorspronkelijk acht jaar geen functie meer bekleden in het voetbal. Maar in beroep slaagde Platini erin dat het Internationaal Sporttribunaal (TAS) de sanctie terugbracht tot vier jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud