Ex-wielrenner Johan Bruyneel moet VS-overheid 1,2 miljoen dollar terugbetalen

Johan Bruyneel, hier tijdens de Tour de France van 2009. ©ANP

Een federale Amerikaanse rechter heeft Johan Bruyneel verplicht om 1,2 miljoen dollar terug te betalen aan de overheid, zo schrijft de krant USA Today. Bruyneel werd veroordeeld voor zijn rol als teammanager in het dopingschandaal rond wielrenner Lance Armstrong.

De uitspraak kadert in een rechtszaak die Floyd Landis, ex-renner bij US Postal en klokkenluider in de dopingaffaire rond Armstrong, in 2010 opstartte. Drie jaar later, toen Armstrong zijn dopinggebruik openbaar had toegegeven, sloot de Amerikaanse overheid zich aan bij de zaak. Daarmee kwam ook Bruyneel, de teammanager van US Postal, in het vizier.

De overheid voerde aan dat US Postal nooit de ploeg van Bruyneel zou hebben gesponsord indien het bedrijf geweten had dat er verboden middelen en bloedtransfusies werden gebruikt.

De overheid eiste onder de zogenaamde ‘False Claims Act’ bijna 100 miljoen dollar terug, drie keer het geïnvesteerde bedrag, maar sloot in april een deal met Armstrong. De gevallen wielerheld, die zijn zeven Tourzeges kwijtspeelde en levenslang werd geschorst, ging akkoord om bijna 7 miljoen dollar terug te storten.

Bruyneel moet nu 1,2 miljoen ophoesten, wat overeenkomt met 60 procent van het totale bedrag (ruim 2 miljoen dollar) dat hij in die periode als manager aan salaris en bonussen ontving. US Postal financierde namelijk Tailwind Sports, de structuur achter US Postal waarvan Bruyneel toen mede-eigenaar was, voor 60 procent.

Bruyneel moet ook 369.000 dollar aan ‘civil penalties’ ophoesten, boetes die een overheid kan opleggen bij inbreuken op de wet.

Bruyneel besloot in 2014 niet langer te reageren op de vragen van het Amerikaanse gerecht. De overheid interpreteerde dat als een schuldbekentenis. Of de West-Vlaming het geld ooit zal terugstorten aan de Amerikaanse overheid, is nog maar de vraag. Bruyneel woont niet in de VS en heeft er geen bezittingen. Hij leeft voornamelijk in Madrid en Londen. ‘Het is onwaarschijnlijk dat een vonnis tot overzeese beslaglegging wordt uitgevoerd’, zegt een experte in internationaal recht aan USA Today.

Bruyneel, die net vandaag zijn 54ste verjaardag viert, zit momenteel een tienjarige schorsing uit. Tot juni 2020 mag hij geen functie uitoefenen in de wielersport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect