F1-baas Ecclestone staat terecht voor omkoping

Bernie Ecclestone staat terecht voor omkoping. ©EPA

In een rechtbank in München vecht Formule 1-baas Bernie Ecclestone vanaf donderdag voor zijn overleven aan het hoofd van de mondiale autosport. Hij staat er terecht voor omkoping bij een schimmige zakendeal uit 2005.

'Ik heb er alle vertrouwen in, de zon schijnt vandaag'. Formule 1-paus Bernie Ecclestone stapte donderdagochtend met veel vertrouwen de zaal van de rechtbank in Munchen binnen. De excentrieke 83-jarige Brit staat er terecht voor omkoping

In 2005 zou Ecclestone 32 miljoen euro toegestopt hebben aan Gerhard Gribkowsky, toenmalig hoofdbankier bij de Duitse Bayerische Landesbank. Die bank bezat tussen 2002 en 2006 een aandeel van 47 procent van Delta Topco, de holding boven het hele Formule 1-circus. Maar rond 2005 wilde BayernLB af van het aandeel. Een van de belangrijkste spelers om het belang over te nemen, was de Britse private-equitygroep CVC. Die maakte duidelijk verder te willen met Ecclestone als baas van de Formule 1. 

Het Duitse gerecht moet nu oordelen of Ecclestone Gribkowsky heeft omgekocht om voor CVC als nieuwe hoofdaandeelhouder te kiezen. Met CVC aan het hoofd van Delta Topco was het plaatsje van Ecclestone, al sinds 1981 baas van de Formule 1, verzekerd. Gribkowsky, die zelf al in 2012 voor 8,5 jaar in de cel draaide, stelt dat het wel degelijk om smeergeld ging. Ecclestone ontkent en geeft aan dat het 'zwijggeld' betreft, aangezien de Beierse bank dreigde om onfrisse details over zijn vermogen naar buiten te brengen.

Ecclestone ontkent bij het begin van het proces alle aantijgingen. De komende weken zal hij een robbertje moeten uitvechten met Gribkowsky, die al beloofd heeft met bewijsmateriaal op de proppen te komen. Als Ecclestone schuldig wordt bevonden, hangt hem een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd. 

Maar ook de hele F1-wereld volgt dit proces op de voet. Ecclestone is al jaren de onbetwiste nummer één in de sport. Hij bouwde de sport uit tot een mondiaal evenement met een omzet van 1,5 miljard euro. Het circuit, dat aanvankelijk vooral in Europa furore kende, verlegt al jaren de grenzen en bereikt tegenwoordig ook de oliedollars in Bahrein en nieuwe economische reuzen zoals Singapore. 

Ecclestone speelde daar een belangrijke rol in, maar hoofdaandeelhouder CVC maakte al duidelijk dat de man plaats moet ruimen als het proces negatief afloopt. En wie er dan moet overnemen, dat is een volslagen raadsel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud