F1-teams sluiten megadeal om vijf jaar voort te racen

©Photo News

Na maanden onderhandelen hebben de 10 teams in de formule 1 een akkoord gesloten over de nieuwe verdeelsleutel van de opbrengsten tot 2026.

Het circus van de formule 1 kan opnieuw vijf jaar verder reizen. Alle tien renstallen hebben hun handtekening gezet onder het langverwachte 'Concorde'-akkoord. De deal, die de verdeling van tv-gelden en het prijzengeld maar ook technische en sportieve regels vastlegt, geldt tot 2026. Dat maakte de organisator Formula 1 woensdag bekend.

'Het is een ongekend jaar geweest voor de wereld en we zijn trots dat de formule 1 de afgelopen maanden is samengekomen om te racen op een veilige manier', aldus Chase Carey, de topman van Formula 1. Het nieuwe akkoord zal de financiën eerlijker regelen en de verschillen tussen de teams op racevlak verkleinen, aldus Carey. Daarvoor werd al een budgetplafond per team ingevoerd.

Concorde

De nieuwe Concorde-deal was essentieel voor het voortbestaan van de F1. Elk team dat aan het kampioenschap wil deelnemen, moet het akkoord ondertekenen. De naam Concorde is een verwijzing naar de Parijse Place de la Concorde, waar de eerste versie van het akkoord in 1981 in de bureaus van de internationale automobielfederatie FIA werd ondertekend.

Liberty Media, dat de F1 in 2016 voor meer dan 7 miljard euro overnam, kan voor het eerst een nieuw Concorde-akkoord vieren. Het Amerikaanse mediabedrijf, eigenaar van de Belgische telecomspeler Telenet, diende de F1 in april nog een kapitaalinjectie van 1,4 miljard dollar toe om de coronacrisis te overleven.

Door het virus werden dit jaar 12 races geannuleerd. Pas begin juli vond in Oostenrijk de eerste wedstrijd plaats. Na zes races staat zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton aan de leiding. Volgend weekend landt de F1 in Spa-Francorchamps.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud