Advertentie
Advertentie

FC Barcelona moet voort zonder Messi

FC Barcelona won met Lionel Messi vier keer de Champions Leaugue. ©AFP

De Argentijnse sterspeler Lionel Messi (34) verlaat FC Barcelona, de club waarvoor hij al sinds zijn jeugd speelt. Barça kan zijn goudhaantje door het strenge loonplafond in La Liga niet langer aan zich binden, zegt de club.

Een aardverschuiving in de voetbalwereld. Het huwelijk dat voor de eeuwigheid bestemd was, lijkt nu toch voorbij. Na 17 jaar en bijna 700 doelpunten verlaat superster Lionel Messi FC Barcelona, zo meldt de club op haar website.

De club en de speler slaagden er niet in tot een akkoord te komen over een nieuw contract, nadat het vorige eind juni was afgelopen. 'Beide partijen betreuren dat het uiteindelijk onmogelijk was om de verlangens van de speler en de club met elkaar te verzoenen', luidt het in een persbericht.

Financiëel onweer

Recordtransfer voor Manchester City

De 25-jarige Engelsman Jack Grealish trekt naar Manchester City, de club van Rode Duivel Kevin De Bruyne. City koopt Grealish voor 117 miljoen euro over van Aston Villa. Het is meteen de duurste transfer ooit in de Premier League. De middenvelder tekent een contract van zes jaar bij The Citizens.

De belangrijkste reden voor het vertrek van La Pulga is het financiële onweer waarin de Catalaanse grootmacht verzeild is en de strenge financiële fairplay-regels die de Spaanse voetbalbond Barça oplegt.

Door het wanbeleid en de ontembare transferdrift van de voorbije jaren kampt de club immers met een torenhoge schuld. Zo telde de club de voorbije jaren exuberante transferbedragen neer om het vertrek van de Braziliaanse superster Neymar op te vangen. Uitschieters daarvan waren de 135 miljoen die de Spaanse topclub voor zowel Philippe Coutinho als Ousmane Dembélé betaalde, transfers die sportief onvoldoende rendeerden.

Loonplafond

Met nieuwe financiële fairplayregels van La Liga en haar benarde financiële situatie moet Barça voldoen aan een erg streng loonplafond. Zo verplichtte La Liga Barcelona vorig seizoen de loonlast op maximaal 324 miljoen te leggen, terwijl het jaarsalaris van Messi vorig jaar al 138 miljoen euro bedroeg. Dat loonplafond zou volgend seizoen verder verlaagd worden naar 160 miljoen euro. Niet alleen kan Barça zich daardoor geen riant contract voor haar sterspeler meer veroorloven, ze kan door de strenge regels momenteel enkel transfervrije spelers aantrekken, zoals Sergio Agüero of Memphis Depay.

In een officiële mededeling op de website stelt de club dan ook dat de contractverlenging onmogelijk was door 'financiële en structurele obstakels'. Nochtans gaf de Argentijn zelf aan zeker de helft van de 138 miljoen die hij vorig jaar verdiende te willen inleveren.

Machtsstrijd

Dat Messi en de club in de mededeling stellen dat ze het vertrek 'betreuren' is eveneens opvallend. Het is dan ook de vraag of de demarche niet kadert in de machtsstrijd die aan de gang is tussen Barça en Javier Tebas, de voorzitter van La Liga, over het loonplafond.

Tebas zei eerder nog 'geen oogje dicht te zullen knijpen in de fairplay-regels' als het aankomt op het contract van Messi. Of Barcelona La Liga voor het blok wil zetten met het nakende vertrek van Messi is koffiedik kijken. Maar de exit van het wereldmerk Messi zou ook voor La Liga een stevige aderlating zijn.

Koeman en Laporta

Het contrast van de mededeling is alvast groot met die van vorig jaar. Toen vroeg Messi in de zomer in een aangetekende brief om te vertrekken. Hij toonde zich ontevreden over de gang van zaken bij de club en niet in het minst over het beleid van de toenmalige voorzitter Josep Bartomeu.

Uiteindelijk wist trainer Ronald Koeman Messi ervan te overtuigen zijn contract uit te doen. Omdat er in de tussentijd met Joan Laporta een nieuwe man op de voorzittersstoel plaatsnam en de relatie met Koeman goed is, leek Messi zich op te maken voor een verlengd verblijf bij de club.

Glorieus tijdperk

Mocht het Messi en de club ditmaal menens zijn met het vertrek, dan komt er alleszins een einde aan een glorieus tijdperk. Hij werd door Barcelona op 13-jarige leeftijd weggeplukt uit zijn geboortestad Rosario en doorliep de jeugdrangen van La Masía, het vermaarde opleidingscenter van de club. In 2004 debuteerde hij aan de zijde van de Braziliaanse wereldster Ronaldinho in het eerste elftal van Barça.

De Argentijn werd met de Blaugrana tien keer landskampioen, behaalde zeven bekeroverwinningen en won vier keer de Champions League. Messi nam al zes keer de Gouden Bal, de bekroning voor de beste internationale voetballer van het jaar, in ontvangst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud