opmerkelijk

Fietsenbouwer Ludo in de clinch met Decathlon

De productiehal van Ludo Fietsen ©Emy Elleboog

De Vlaams-Brabantse fietsenmaker Ludo voert een juridisch gevecht met de sportwinkelreus Decathlon om enkele gebroken fietskaders.

Ludo bouwde sinds 2013 zowel elektrische als gewone fietsen voor Decathlon, die verkocht werden onder de merken S'Cape en B'Twin. Drie klanten van Decathlon België maakten tussen september 2015 en maart 2016 melding van kaderbreuken. De sportwinkelketen riep daarop alle fietsen van dezelfde reeks terug, 1.500 verkochte fietsen en 316 fietsen in voorraad.

De grote vraag is wie voor die terugroepactie moet opdraaien. Decathlon eist voor de Brusselse handelsrechter 2,5 miljoen euro schadevergoeding van Ludo voor het commerciële verlies. De fietsenfabrikant uit Kortenberg vindt dat hij alles gedaan heeft volgens de regels en lanceert een tegenclaim van 1,1 miljoen euro wegens het besmeuren van zijn reputatie.

Ludo haalde de kaders uit China en liet meteen na de defectmeldingen een onafhankelijk onderzoek uitvoeren door een bureau uit Taiwan. Daaruit bleek dat de kaders konden breken na 20.000 pedaalslagen, terwijl 100.000 de norm is. 

De handelsrechter in Brussel heeft zich nog niet uitgesproken. De debatten hernemen pas na de zomer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud