FIFA: 'Nog geen beslissing over WK Voetbal 2022'

De verschuiving van het WK in Qatar is nog geen feit. - EPA ©EPA

Er is nog geen beslissing over een verschuiving van het WK Voetbal 2022 in Qatar van de winter naar de zomer. De Franse secretaris-generaal Jérôme Valcke had vanochtend verklaard dat het WK verhuist, dit omwille van de extreme hitte. De FIFA countert dat bericht nu.

Valcke verklaarde vanochtend aan de radio France Info dat het WK Voetbal 2022 in Qatar waarschijnlijk zal plaatsvinden tussen 15 november 2022 en 15 januari 2023. 'Dan is het weer aangenamer in Qatar,' verklaarde Franse rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. 

Het mondiale voetbaltoernooi wordt normaal gesproken altijd in juni en juli gehouden, maar tijdens de zomermaanden is het extreem warm in Qatar met temperaturen tegen de 50 graden. Het Arabische emiraat kreeg het WK in 2010 toegewezen van de FIFA-leden, maar in tussentijd stak er een storm aan kritiek op over de mogelijke hitte. De afgelopen maanden leek de FIFA daar langzaam gehoor aan te geven. 'We moeten de gezondheid van de spelers in de gaten houden,' verklaarde Blatter onlangs. 

De verschuiving op de kalender leek nu even bevestigd, maar de FIFA floot Valcke onderhand al terug. De numéro 2 legde zijn 'persoonlijke standpunt' uit, want het 'officiële consultatieproces met de commerciële partners is nog aan de gang'. 

Gevolgen

In oktober stelde de FIFA een werkgroep in die moet onderzoeken wat de beste periode is om het WK in Qatar te houden. Afgevaardigden van de spelers, clubs, competities, lidstaten en media zitten in die zogeheten taskforce. Blatter sprak begin november met de emir van Qatar over mogelijke verplaatsing van het toernooi. Hij benadrukte wel dat het WK hoe dan ook in Qatar wordt gehouden.

Het verschuiven van het mondiale voetbaltoernooi naar de winter heeft grote gevolgen voor de Europese speelkalender. Daar lopen bijna alle competities tijdens de wintermaanden gewoon door, al hebben veel landen net als in de Nederlandse eredivisie van eind december tot begin januari een korte winterstop. In de Engelse Premier League wordt traditioneel gewoon doorgespeeld tijdens de feestdagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud