FIFA overweegt internationale clubcompetitie

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) en Gianluigi Buffon (Juventus Turijn) tijdens hun Champions League wedstrijd van woensdagavond. ©AFP

De wereldvoetbalbond FIFA kreeg van een groep internationale investeerders een miljardenplan voorgesteld om het internationale topvoetbal grondig te hervormen.

 

De FIFA verzamelde een consortium van voorlopig anonieme geldschieters uit China, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische  Emiraten. Zij zouden samen met de Japanse techreus Softbank tot 25 miljard dollar investeren in een radicaal hervormingsplan voor het wereldvoetbal. Dat schrijft de Financial Times donderdag.

Het plan voorziet, volgens het bericht in de Britse zakenkrant, in een uitbreiding van het bestaande wereldkampioenschap voor clubteams. Dat wordt nu ieder jaar georganiseerd tussen de zeven kampioenen van elk continent - namens Europa neemt de winnaar van de Champions League deel - maar wordt volgens het voorstel uitgebreid tot 24 ploegen.

Die Club World Cup zou vanaf 2021 om de vier jaar gespeeld worden met de 24 beste clubteams. Een ander voorstel is een nieuwe internationale competitie voor nationale ploegen die om de twee jaar zou plaatsvinden.

Het hele idee achter de hervorming is dat wereldvoetbal om meer draait dan enkel Europa, zegt een bron aan de FT. 'Voetbal is het grootste sociale event ter wereld met 3 miljard fans, maar er is geen global community naast het Wereldkampioenschap.'

Het consortium en de FIFA zouden samen een joint venture oprichten om de internationale competities te organiseren. Daarin zou de FIFA een belang van 51 procent hebben.

De plannen zitten voorlopig in een conceptuele fase. FIFA-baas Gianni Infantino lichtte het bestuur van de wereldvoetbalbond vorige maand in over de voorstellen. 

De kans is groot dat er stevig verzet komt tegen de plannen. Zo zal de Europese voetbalbond UEFA weinig enthousiast zijn om een concurrent te zien komen voor zijn kaskoe, de Champions League.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud