Floyd Landis schopt wild om zich heen

Floyd Landis in 2006 (Foto Belga)

Er raakt meer en meer informatie bekend over de e-mails die de Amerikaanse ex-wielrenner Floyd Landis heeft rondgestuurd naar aanleiding van zijn bekentenissen over zijn jarenlang dopinggebruik. Landis beschuldigt niet alleen zijn ex-ploegleider Johan Bruyneel en zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong, maar beticht ook zijn landgenoten David Zabriskie en Levi Leipheimer van dopinggebruik.

(belga) - Landis noemt de huidige antidopingcontroles een lachertje, verduidelijkt in zijn mails hoe je EPO moet gebruiken zonder gepakt te worden en beschuldigt ook zijn land- en ex-ploeggenoten David Zabriskie en Levi Leipheimer van EPO-gebruik.

De 34-jarige Amerikaan vroeg naar eigen zeggen bij zijn overstap van US Postal naar Phonak aan zijn nieuwe werkgever ook dat hij zijn dopingprogramma mocht voortzetten. Teameigenaar Andy Rihs was op de hoogte en zijn bedrijf zou zelf betaald hebben voor de programma's.

Ook de Internationale Wielerunie (UCI) krijgt een veeg uit de pan. Volgens Landis had Johan Bruyneel er na een financieel akkoord met de UCI voor gezorgd dat de resultaten van een positieve dopingtest van een renner vertrouwelijk bleven.

UCI-voorzitter Pat McQuaid kwalificeerde de beschuldigingen van Landis alvast als vals en onwaar. 'We hebben al een advocaat gecontacteerd en zullen de nodige stappen ondernemen', klonk het. 'Wat wil hij daarmee bereiken? Zijn geloofwaardigheid is nihil. Hij wil wraak nemen, zoveel is zeker', aldus McQuaid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud