Advertentie

Gareth Bale, uithangbord van een dolle transferzomer

©REUTERS

Real Madrid, een club met een schuld van een half miljard, betaalt 100 miljoen euro voor de Welshman Gareth Bale. Zijn de nieuwe financiële regels voor de clubs een maat voor niets?

De transfer van Bale zat er al weken aan te komen, maar uiteindelijk raakte de deal tussen Real Madrid en zijn intussen ex-club Tottenham Hotspur pas afgelopen weekend rond. Real Madrid betaalt een transfersom van 100 miljoen euro voor de pijlsnelle, technisch vaardige linkspoot. Daarmee verbreekt de Spaanse topclub zijn transferrecord van 94 miljoen euro dat het in 2009 voor Cristiano Ronaldo betaalde. De werkelijke kostprijs loopt zelfs nog hoger op. Bale verdient de komende zes seizoenen in Madrid naar verluidt een nettojaarsalaris van 10 miljoen euro.

De exuberante transfersom roept in heel Europa weerzin op. In Spanje, een land waar de crisis steeds dieper inhakt en er intussen 6 miljoen werklozen zijn, krijgt Real Madrid de volle laag. De rest van Europa begrijpt dan weer niet waarom een club met een schuldenberg van een half miljard euro zoveel geld kan betalen voor een speler. Terwijl de Europese voetbalbond UEFA net strenge regels heeft ingevoerd om de Europese clubs - die samen een miljardenschuld torsen - opnieuw gezond te krijgen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, financiert Real Madrid de transfer met een lening bij het noodlijdende Bankia. Die Spaanse bank had vorig jaar nog 18 miljard euro steun nodig van het Europese noodfonds ESM. De Nederlandse populist Geert Wilders vroeg zich vorige week in het Nederlandse parlement af waarom de Europese belastingbetaler moet opdraaien voor een voetbaltransfer.

De lening bij Bankia is verre van koosjer. Maar er zijn belangrijke nuances. De financial fair play van de UEFA heeft in de eerste plaats weinig te maken met schuld. De voetbalbond eist break-even in de clubbegroting. Daarbij geldt een transfer als een investering die - net als een machine van een bedrijf - over de duur van het contract kan worden afgeschreven. Omdat Bale een contract van zes jaar bij Real Madrid heeft getekend, moet de club slechts 16,6 miljoen in de boeken van dit jaar opnemen.

Zijn salaris - zo’n 10 miljoen euro netto - moet wel volledig in de boekhouding. Maar die bedragen zijn te rechtvaardigen voor de nv Real Madrid, die een omzet van een half miljard per jaar draait. Tegenover de hoge uitgaven staan nog een pak meer inkomsten. Daarmee is Real perfect in regel met de UEFA-verplichtingen. Daarnaast is het ook belangrijk te weten dat het transferbedrag niet in één keer wordt overgemaakt aan Tottenham, maar in schijven. En Real Madrid deed dan wel voor 169 miljoen euro inkomende transfers, maar verdiende ook ruim 90 miljoen aan uitgaand verkeer.

Commerciële motieven

Ook de schuldenberg van Real Madrid blijkt relatief. Het gaat in hoofdzaak om openstaande belastingschulden bij de Spaanse overheid. Zolang de regering dat geld niet terugvordert, en daar ziet het voorlopig naar uit, hoeven Real Madrid en andere Spaanse clubs zich weinig zorgen te maken. Zelfs een volledige kwijtschelding is, hoewel controversieel, nog altijd een optie. Daarnaast heeft Real Madrid ongeveer 175 miljoen euro aan bankleningen uitstaan. Als bedrijven en gezinnen mogen lenen, dan geldt dat ook voor voetbalclubs. Die schulden kan Real - gezien zijn inkomsten - makkelijk aflossen. Bij veel Europese clubs bedraagt de loonlast 60 en meer procent van de inkomsten. Bij Real Madrid ligt dat cijfer rond 45 procent, waardoor genoeg geld overblijft om te investeren en aan zijn leningen te voldoen.

Het transferbedrag voor Bale heeft ook amper iets met voetbal te maken. Het betekent in geen geval dat hij dubbel zo goed is als Mesut Ozil. Die leek gisteren voor 50 miljoen van Real naar Arsenal te verhuizen. De deal is vooral ingegeven door commerciële motieven. Real Madrid heeft op dat vlak een verleden. De transfersom voor Cristiano Ronaldo was na een seizoen terugverdiend door de verkoop van shirts en lucratieve deals. Bale is voorlopig enkel een superster in het Verenigd Koninkrijk en spreekt wereldwijd minder tot de verbeelding dan Ronaldo, maar dat kan snel veranderen. De merknaam Real Madrid zal een extra hefboom onder zijn eigen commerciële waarde zetten. Bale, die deals heeft lopen met de sportartikelenfabrikant adidas en de gamesproducent Electronic Arts, is zich daar van bewust. Hij liet zijn handelsmerk - een hartje die hij na elk doelpunt met zijn beide handen vormt - vorig jaar commercieel beschermen.

Bale vormt het uithangbord van alweer een dolle transferzomer. Nog voor het verstrijken van de transferdeadline - om 12 uur afgelopen nacht - spendeerden de twintig clubs uit de Premier League ruim 515 miljoen pond aan transfers. In het vorige recordjaar 2008 was dat nog 500 miljoen. De Britse clubs beschikken over steeds meer geld dankzij de immer stijgende inkomsten uit televisierechten.

Ook een aantal clubs uit andere Europese competities liet zich niet onbetuigd. Vooral de puissant rijke eigenaars van de Franse clubs PSG, een Qatarees investeringsfonds, en AS Monaco, een Russische meststoffentycoon, kochten samen voor een paar honderd miljoen euro in. Als het van de UEFA afhangt, wordt de slagkracht van de oligarchen in het voetbal de komende jaren gekortwiekt. Maar of dat ook echt het einde van de dolle transferprijzen betekent? Er is nog altijd Real Madrid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud