Advertentie

Geen prijsrecord voor topmatchen Premier League

De lagere opbrengsten van de televisie-rechten zullen uiteindelijk doorsijpelen in de salarissen van topspelers in de Premier League, zoals Manchester City-speler Kevin De Bruyne (foto). ©Photo News

Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de schier eindeloze televisie-inkomstenstroom voor de Engelse voetbalclubs.

Sky, de tv-zendergroep van mediamagnaat Rupert Murdoch, betaalt 3,58 miljard pond (4,02 miljard euro) om 128 wedstrijden uit de Premier League, de hoogste Britse voetbalklasse, te mogen uitzenden gedurende drie seizoenen vanaf 2019-2020. De tv-distributeur BT betaalt 885 miljoen pond (994 miljoen euro) voor 32 matchen.

Het opgetelde bedrag van 4,46 miljard pond is aanzienlijk lager dan wat de voorbije jaren voor de tv-rechten van de Premier League werd betaald. Voor de periode 2015-2018 betaalden Sky en BT 14 procent meer: 5,14 miljard pond. Er moeten wel nog twee kleinere pakketten van 40 wedstrijden geveild worden, maar wellicht doen die het record niet sneuvelen.

Tegenvaller

De opbrengst van de veiling van de tv-rechten is een forse tegenvaller voor de Premier League. De rechten zijn met afstand de belangrijkste inkomstenbron voor de clubs in de competitie. De miljoenen van BT en Sky maakten het de clubs mogelijk om recordtransferbedragen en bijbehorende lonen voor de allerbeste spelers te betalen. 

Naast uit de Britse televisierechten haalt de Premier League steeds meer inkomsten uit de verkoop van televisierechten in het buitenland. De Engelse voetbalcompetitie is met afstand de meest populaire wereldwijd, waardoor de verkoop van de tv-rechten in de rest van de wereld doorgaans evenveel oplevert als die van de binnenlandse rechten.

Juist door de nog altijd groeiende populariteit van de Engelse competitie lopen die buitenlandse inkomsten nog op. Wellicht zal dat volstaan om de dalende binnenlandse inkomsten te compenseren. 

Tweede plaats

Dat de inkomsten lager uitvallen heeft een aantal oorzaken. De concurrentie tussen BT en Sky is sinds eind vorig jaar een stuk minder, waardoor er geen enorm opbod tussen de twee partijen is geweest. BT had eind vorig jaar al laten weten dat zijn ambities voor het live uitzenden van sportwedstrijden stevig verminderd zijn en dat het prima kan leven met 'een tweede plaats' achter Sky. Verder sloten Sky en BT in december een deal waardoor die tweede vanaf volgend jaar ook de zenders van Sky Sport in zijn televisieaanbod mag opnemen. 

Ter compensatie van de verminderde concurrentie tussen Sky en BT hoopte de Premier League op interesse van Amerikaanse techreuzen zoals Amazon of Facebook. Maar die lijken vooralsnog aan de kant te blijven staan.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud