Geen twee jaar Europese schorsing voor Manchester City

Rode Duivel Kevin De Bruyne speelt volgend jaar Champions League met Manchester City. ©EPA

De Engelse topclub Manchester City ontloopt een eerder opgelegde schorsing van twee seizoenen Europees voetbal wegens financiële hocus pocus.

Dat is beslist door een internationale sportrechter in Zwitserland, het Hof van Arbitrage voor de Sport (TAS).

De club van de steenrijke sjeik uit de Emiraten Mansour bin Zayed was in eerste aanleg veroordeeld tot twee jaar uitsluiting van Europees voetbal en een boete van 30 miljoen euro. De schorsing kwam er op initiatief van de Belgische oud-premier Yves Leterme, die voor de Europese voetbalbond UEFA de waakhond is voor de regels voor financiële fairplay. Dat is een systeem om clubs ertoe aan te zetten niet veel meer uit te geven dan hun recurrente inkomstenstromen - tickets, sponsoring, merchandising, tv-geld en transfers opleveren. Leterme was van oordeel dat City de regels probeerde te omzeilen door een cashinfuus vanuit Abu Dhabi te vermommen als sponsorgeld.

10 miljoen
Boete
Man City krijgt een boete van 10 miljoen euro omdat het in een onderzoek onvoldoende meewerkte met de Europese voetbalbond UEFA.

Het TAS draait de beslissing in beroep terug. De conclusie van het TAS is dat City de boel niet probeerde te belazeren door fondsen te vermommen. De club krijgt wel een tik op de vingers omdat het niet genoeg meewerkte met de UEFA. De schorsing wordt opgeheven. City moet wel 10 miljoen euro boete betalen, in plaats van 30 miljoen.

Door de beslissing van het TAS speelt Manchester City volgend seizoen zeker Champions League. De hoogmis van het internationale voetbal is sportief en commercieel cruciaal voor het businessmodel van de wereldtop. De Champions League-winnaar van vorig seizoen hield aan die zege ruim 100 miljoen euro over. De ruim 300 miljoen euro mediarechten waren goed voor bijna de helft van de totale omzet. Dat schetst hoe belangrijk tv-geld en Europese premies zijn voor voetbalclubs.

Het besluit zet ook opnieuw druk op de financiële fairplayregels. De belangrijkste regel is dat clubs maximaal 30 miljoen euro verlies mogen boeken, afgezet tegenover de operationele inkomsten van de voorbije drie seizoenen. In 2018 sprong de Franse topclub Paris Saint-Germain, in handen van de Qatarese staatsholding, nog de dans. Dat nu ook City ermee wegkomt, doet de vraag rijzen of clubs zich nog veel langer aan het systeem zullen houden, nu in de fairplayregels gaten blijken te zitten.

De fairplayregeling heeft een schaduwkant. Ze leidt tot kartelvorming aan de top, omdat steenrijke eigenaars zich niet langer een weg ernaartoe kunnen kopen door honderden miljoenen in een club te pompen.

De Europese fairplay geldt voor teams die willen deelnemen aan de Europese bekercompetities. België voert in principe vanaf komend seizoen een eigen variant in als voorwaarde om uit te komen in het profvoetbal. Wegens de coronacrisis is er sprake van het systeem uit te stellen of fors te verwateren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud