Advertentie

Gerecht: 'Mogelijk matchen beïnvloed en commissies verborgen'

Onder meer stermakelaar Mogi Bayat en ex-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck werden verhoord. ©Photo News

Het federaal parket voert een grootschalig onderzoek naar fraude in het Belgisch topvoetbal. Mogelijk zijn competitiewedstrijden vervalst. Dit is wat we nu weten.

Wat is er aan de hand?

Het gerechtelijk onderzoek richt zich op 'activiteiten in het kader van een criminele organisatie, witwassen en private corruptie', zegt het federaal parket in een communiqué. Het voerde woensdagochtend 44 huiszoekingen uit, onder meer bij meerdere voetbalclubs uit de eerste klasse, en pakte onder meer de bekende spelersmakelaar Mogi Bayat op.

Het parket voerde al langer in stilte een onderzoek naar Bayat en een andere makelaar, Dejan Veljkovic. Dat focuste op gesjoemel met transfers. Tijdens het onderzoek kwamen andere zaken naar boven, zoals matchfixing. Mogelijk zijn meerdere wedstrijden in de eerste klasse vorig jaar vervalst. Er wordt ook mogelijke fiscale fraude onderzocht.

Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018.
Persmededeling federaal parket

'Sommige spelersmakelaars zouden - onafhankelijk van mekaar - verdachte financiële verrichtingen opgezet hebben waardoor commissies bij spelerstransfers, verloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen worden voor de Belgische overheid en voor andere betrokkenen bij de transacties', zegt het federaal parket.

'Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018.'

Hoe grootschalig is het onderzoek?

Het gaat om een goed voorbereid onderzoek op Europese schaal. De huiszoekingen vonden simultaan in het hele land plaats en ook in het buitenland. Er werden 184 politiemensen ingezet in België en 36 in het buitenland. Er werden 13 huiszoekingen verricht in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië.

Wie is de spil in de zaak?

De pers werd buiten de poorten van Anderlecht gehouden. ©REUTERS

Het onderzoek lijkt vooral gericht op de twee makelaars. Bayat heeft banden met alle grote clubs in de Jupiler Pro League, waaronder Sporting Anderlecht. De minder bekende Veljkovic was de jongste jaren vooral actief bij KV Mechelen en Lokeren.

Welke clubs zijn erbij betrokken?

Er was een inval bij Club Brugge, Anderlecht, Standard Luik, Racing Genk, AA Gent, KV Kortrijk, Lokeren, Oostende en KV Mechelen. Bij Anderlecht ging de huiszoeking gepaard met een grote machtsontplooiing door de politie. 

Welke bekende namen zijn verhoord?

Club-coach Ivan Leko verscheen deze ochtend niet op de training en werd meegenomen voor verhoor naar de federale gerechtelijke politie van Hasselt. Daar kwam advocaat Walter Van Steenbrugge kort voor 14 uur naar het verhoorlokaal waar hij Club Brugge-trainer Ivan Leko zal bijstaan bij zijn ondervraging.

Ook gewezen Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck, die nauwe banden onderhield met Bayat, maakt deel uit van het onderzoek.

Het federaal parket bevestigt ook dat de scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn opgepakt voor verhoor.

Het federaal parket bevestigt ook dat de scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn opgepakt voor verhoor, een aanwijzing dat matchfixing onderzocht wordt.

Wie is er nog verhoord?

Ook een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers, twee regionale sportjournalisten (van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad) die KV Mechelen volgen en enkele mogelijke medeplichtigen kregen speurders over de vloer.

Waarom vinden de huiszoekingen nu plaats?

Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat de Belgische competitie wegens interlands even stilligt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie