Gerecht valt binnen bij voetbalreus Barcelona

Josep Bartomeu, de gewezen voorzitter van FC Barcelona. ©EPA

Aan de vooravond van de voorzittersverkiezingen bij FC Barcelona is ex-preses Josep Bartomeu gearresteerd voor mogelijke fraude. Het illustreert de sportieve en financiële deconfiture bij de Spaanse voetbalgrootmacht.

De Spaanse politie is maandagvoormiddag binnengevallen in de kantoren van de Spaanse voetbalclub FC Barcelona. Tegelijk werd ex-voorzitter Josep Bartomeu aangehouden. Ook Oscar Grau en Roma Gomez Ponti, de algemeen directeur en het hoofd van het juridische departement, zouden gearresteerd zijn. Volgens lokale media worden ze verdacht van 'oneerlijk bestuur, corruptie en witwaspraktijken'.

FC Barcelona is virtueel bankroet.
Victor Font
Kandidaat-voorzitter

De inval zou een uitvloeisel zijn van 'Barçagate' vorig jaar. Bartomeu werd toen verdacht van een lastercampagne tegen bestuurders en spelers die kritiek uitten op zijn voorzitterschap. Hij zou een pr-bedrijf hebben ingehuurd om tegenstanders op sociale media in een slecht daglicht te stellen.

De saga speelde zich af tegen de achtergrond van een zware sportieve malaise - Barcelona werd in de kwartfinales van de Champions League met 8-2 vernederd door de latere winnaar Bayern München - en grote commotie rond sterspeler Lionel Messi. Het icoon van de club, die er al sinds zijn 13de voetbalt, weigerde zijn contract te verlengen en diende zelfs een transferaanvraag in. Uiteindelijk bleef de Argentijn, terwijl Bartomeu in oktober opstapte.

Schuldenlast

Niettemin illustreert zijn arrestatie de aanhoudende sportieve, financiële, juridische en politieke deconfiture van het mondiale merk dat Barcelona de voorbije twee decennia geworden is. Onder aanvoering van Messi won de Catalaanse club tien landstitels, zes Spaanse beker, vier keer de Champions League en driemaal het WK voor clubs. En sloeg de commerciële motor nog meer aan.

1,17 miljard
schulden
Hoewel Barcelona de voetbalclub is met de meest inkomsten - 715 miljoen euro vorig seizoen - is de schuldenlast opgelopen tot 1,17 miljard euro, als gevolg van peperdure miskopen en een megacontract voor sterspeler Lionel Messi.

Het zakenblad Forbes plaatst Barcelona op plaats acht in zijn lijst van 's werelds meest waardevolle sportteams, met een geschatte waarde van 3,3 miljard euro. In de jongste ranking van de consultant Deloitte blijft Barcelona ook de voetbalclub met de meeste inkomsten. Die lagen het voorbije seizoen op 715 miljoen euro. Maar de impact van corona is immens: in 2019 genereerde Barcelona nog een absoluut recordbedrag van 841 miljoen euro. De schuldenlast is opgelopen tot 1,17 miljard euro.

Onder Bartomeu strooide Barcelona de voorbije jaren erg kwistig met geld om het tanende succes - ook dit seizoen is het zo goed als uitgeschakeld in de Champions League, na 1-4-verlies tegen Paris Saint-Germain - te counteren. Spelers als Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé en Antoine Griezmann werden gekocht voor samen meer dan 350 miljoen euro, maar stelden tot dusver grotendeels teleur. Onlangs lekte dan weer uit dat Messi in 2017 een vierjarig contract kreeg ter waarde van 555,2 miljoen euro.

Speler verkopen

'Barcelona is virtueel bankroet', zei Victor Font onlangs. Font is een zakenman en een van de drie kandidaten om dit weekend verkozen te worden als opvolger van Bartomeu. 'Het is duidelijk dat de kostenstructuur niet voorbereid was om een schok in inkomsten door de coronacrisis op te vangen.'

Font, die een in Dubai gevestigd bedrijf runt dat financieel advies levert in de telecom- en techsector, is duidelijk: onder zijn bewind zal de Catalaanse grootmacht moeten wieden in de kosten - lees: spelers verkopen. Ook wil hij alvast de kortetermijnschulden herfinancieren.

Of die ongemakkelijke boodschap de socio's zal overtuigen hem zondag aan de macht te helpen, is onzeker. Aan complete godslastering doet hij evenwel niet: ook Font wil wel degelijk dat de 33-jarige Messi, wiens contract deze zomer afloopt, in Barcelona blijft voetballen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud