Advertentie
Advertentie

'Ghelamco vraagt 11 miljoen euro aan RSC Anderlecht'

©KOS

Voetbalclub RSC Anderlecht is het niet eens met de huurprijs die het zou moeten betalen in het Eurostadion, het nieuwe nationale voetbalstadion dat op Parking C van de Heizel moet komen. De club spreekt van 'een aanzienlijke, maar niet onoverbrugbare kloof' met bouwheer BAM/Ghelamco. Volgens Le Soir is de initiële vraagprijs 11 miljoen euro per jaar.

RSC Anderlecht en BAM/Ghelamco ontkennen dat ze  de onderhandelingen over de huur van het te bouwen voetbalstadion op Parking C  hebben stilgezet. Tussen wat Anderlecht wil betalen en wat Ghelamco vraagt, gaapt volgens de Brusselse club wel  'een aanzienlijke, maar niet onoverbrugbare kloof'.

Volgens Le Soir vraagt BAM/Ghelamco aan de club een huurprijs van 11 miljoen euro per jaar. La Dernière Heure heeft het over een vork van 10 à 12 miljoen euro. Ter vergelijking. In de voorafgaande haalbaarheidstudie uitgevoerd door het adviesbureau Deloitte werd uitgegaan van een huurprijs van 4,4 à 5,5 miljoen euro per jaar. Bordeaux betaalt voor de huurprijs van het nieuwe stadion (gebouw in het kader van het EK 2016) 3,1 miljoen euro per jaar. Dat telt wel maar 42.000 zitjes en kostte maar zo'n 168 miljoen euro.

RSCA-woordvoerder David Steegen benadrukt dat zijn club, in tegenstelling tot wat sommige media hadden gemeld,  geen brief heeft gestuurd naar de stad Brussel met de boodschap dat ze niet meer wilde meewerken aan het nieuwe stadion. 'We hebben wel een brief gestuurd naar Ghelamco. Wat nu voorgesteld wordt, is inderdaad te duur. Het is mogelijk dat de onderhandelingen op een bepaald moment afspringen, maar dat is nu nog niet het geval.' 

De Stad en het Gewest willen absoluut een stadion voor 62.000 supporters, maar voor de Brusselse club hoeft dat niet. Toch is het vooral de prijs die RSCA dwarszit. 'We willen de club als goede huisvader besturen, zoals we dat de afgelopen 107 jaar gedaan hebben', zegt Steegen, die op zijn hoede is voor een scenario als bij het Nederlandse Twente, dat in de financiële problemen zit.

De belangen zijn tegengesteld. De huurprijs is voor BAM/Ghelamco cruciaal om het project rendabel te krijgen. Indien RSC Anderlecht relatief (te) weinig betaalt, riskeert het problemen met Europa vanwege concurrentievervalsing. Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge, heeft hiervoor al gewaarschuwd.

Paul Gheysens, de grote baas van Ghelamco, relativeert de patstelling. 'Het is een bijzonder technisch dossier. Er is een oplijsting gemaakt van wat er in de prijs zit inbegrepen en de onderhandeling gaat nu hierover.' Gheysens denkt al dicht bij een akkoord te zitten en vertrouwt er ook op dat zijn stadion binnen de huidige bestemmingsplannen van het Vlaamse Gewest past.

Normaal had er eind mei een definitief akkoord moeten zijn tussen de stad Brussel, het Brussel Gewest en het consortium BAM/Ghelamco. Dat consortium moet daarbij ook een akkoord kunnen voorleggen met een eersteklasser die er zijn thuiswedstrijden gaat spelen. De facto komt enkel Anderlecht hiervoor in aanmerking.  Volgens onze informatie worden de betrokken partijen nu tot eind juni tijd gegeven om een akkoord te bereiken over de huurprijs. 

Brussels minister Financiën  en fervent Anderlecht-supporter Guy Vanhengel (Open VLD)benadrukt het belang van een akkoord tussen RSC Anderlecht en Ghelamco om de bouw van een nieuw nationaal stadion mogelijk te maken. Voor hem is er geen alternatief.  'Wie met dynamiet wil spelen, moet weten dat er geen andere bruggen meer zijn om op te blazen', waarschuwt hij  de tegenstanders.

De Vlaamse oppositiepartijen N-VA, Groen en PVDA zijn het daar niet mee eens. Ze deden in het Brussels Parlement een voorstel van resolutie in waar ze vragen de onderhandelingen voor de bouw van een stadion op Parking C op te schorten 'tot er een eerlijke vergelijking is gemaakt met de renovatie van het bestaande koning Boudewijnstadion'.  Ze verwijzen naar een studie van het architectenbureau Goedefroo + Goedefroo die stelt dat de renovatie van het bestaande stdion wel degelijk mogelijk is conform de Uefa-normen en bovendien een stuk goedkoper zou zijn.  Het verzoek tot hoogdringende behandeling werd in het Brussels Parlement worden weggestemd. Het voorstel van resolutie zal nu via de normale weg in overweging worden genomen. 

In de buurt van de geplande site van het nieuwe stadion in Grimbergen groeit het verzet. Het Comité Parking C verzamelde al 4.000 handtekeningen tegen het project.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud