Hazard in droomteam van Goldman Sachs

©BELGA

Superster Eden Hazard is de eerste Belgische voetballer ooit in het Dream Team van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voor het WK voetbal. Over de titelkansen van de Rode Duivels zijn de analisten van Goldman Sachs heel wat minder positief.

De Belgische aanvaller van Chelsea is meteen ook de enige Belg in het ideale WK-elftal van Goldman Sachs. Dat liet de zakenbank samenstellen door zijn klanten in het internationale bedrijfsleven. Naast Hazard viel de keuze op Cristiano Ronaldo (Portugal), Leo Messi (Argentinië), Sergio Ramos en Andres Iniesta (Spanje), Franck Ribéry (Frankrijk), Neymar, Dani Alves en Thiago Silva (Brazilië), Philipp Lahm en Manuel Neuer (Duitsland). Die laatste krijgt de voorkeur op de Belg Thibaut Courtois, die nochtans op zijn 22ste nu al door collega's geroemd wordt als beste doelman ter wereld. Misschien gaf de professionele achtergrond van de selectieheren - het Duitse model strekt voor veel economen tot internationaal voorbeeld - de doorslag.

Het lijstje bewijst de toenemende kapitaalsconcentratie in het internationale voetbal. De elf besten ter wereld spelen bij vijf clubs (Real Madrid, Chelsea, Barcelona, Bayern Munchen, PSG) in vier landen (Spanje, Frankrijk, Duitsland en Engeland) op één continent (Europa). Het weerspiegelt in het klein de discussie die momenteel in alle hevigheid over de evolutie van de mondiale economie woedt. Daarbij zou een steeds groter deel van het kapitaal en vermogen bij een steeds kleinere groep geconcentreerd zitten. Hoeveel die spelers samen waard zijn? Die som valt onmogelijk te maken, maar zeker is dat alleen clubeigenaar met honderden miljoenen op de rekening dit elftal in één ploeg zouden kunnen samen brengen.

Het Dream Team staat in een lijvig WK-rapport van Goldman Sachs. Dat liet zich in volle aanloop naar het WK voetbal in Brazilië verleiden tot Soccernomics, een soort hocuspocus met cijfers over de impact van voetbal op de reële economie. Dat is geestig voor analisten die eens wat anders willen dan gortdroge tabellen met statistieken over graan of varkensbuiken, maar moet vooral ook met een flinke korrel zout genomen worden. Het blijft in de eerste plaats spielerei.

Niet dat ze dat toegeven bij Goldman Sachs. Daar stonden ze niet meteen op de eerste rij toen de kwaliteit zelfrelativering werd uitgedeeld. 'We hebben voor onze prognose van de toekomstige wereldkampioen bakken en bakken data in een samenvatttend model gegoten', klinkt het in het rapport. Dominic Wilson en Jan Hatzius - de Goldman Sachs-analisten die het rapport coördineerden - hadden hun medewerkers naar eigen zeggen nog nooit zo gemotiveerd gezien. 'Hopelijk zien we in de toekomst evenveel toewijding als de staf voor de samenstelling van dit rapport heeft laten zien.'

Goldman Sachs paste een regressie-analyse (een veelgebruikte methode uit de statistiek) toe op alle internationale wedstrijden sinds 1960, vriendschappelijke interlands uitgezonderd. Op basis daarvan heeft Brazilië volgens Goldman Sachs het meeste (48,5 procent) kans om begin juli wereldkampioen te worden. Op ruime afstand volgen Argentinië (14,1 procent), Duitsland (11,4 procent), Spanje (9,8 procent), Nederland (5,6 procent), Italië (1,5 procent) en Engeland (1,4 procent). De Engelse ex-voetballer en analist Gary Lineker is er dankzij een geheel eigen methode nochtans van overtuigd dat het straks zijn thuisland wordt.

“@Brazil14WC: Is it fate for England this summer? pic.twitter.com/VhBuL9SRqt” < Practically a given.....— Gary Lineker (@GaryLineker) May 26, 2014

Nog volgens dezelfde analyse maken de Rode Duivels amper 0,6 procent kans om de wereldtitel te pakken. Daarmee staat België slechts 12de op 32 landen. België wordt nochtans tot de schaduwfavorieten voor eindwinst gerekend. Daar is een simpele verklaring voor. In het model van Goldman Sachs is geen plaats voor de kwaliteit van team of individuele spelers. Zo kan het dat België - sinds 2002 niet meer actief op een WK - veel slechter scoort dan uittredend vicewereldkampioen Nederland. Dat laatste trekt nochtans naar Brazilië met een spelersgroep die in grote mate in eigen land speelt. Anders gezegd: Oranje verhoudt zich vandaag tot België zoals een lokale kmo tot een multinational die op de internationale markt opereert.

De Rode Duivels zijn de reden waarom The Wall Street Journal luid protesteert tegen de prognose van Goldman Sachs.

Not convinced by @GoldmanSachs football analysis by @TweeterVedi http://t.co/vNeiojfcoc -- needs more #Belgium— Frances Robinson (@FMR_Brussels) May 28, 2014

Volgens de krant gaan de bankiers teveel uit van prestaties uit het verleden. 'Dat is de reden waarom het jonge, flitsende Belgische team zo laag ingeschat wordt.' Het is aan Eden Hazard om de statistische modellen aan diggelen te trappen en ervoor te zorgen dat België niet in de tweede ronde uitgeschakeld wordt door Duitsland, zoals Goldman Sachs beweert.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud