Advertentie

Hoofdsponsor AA Gent: 'We willen club houden zoals ze vandaag is'

Sven Kums van AA Gent. ©BELGA

VDK Bank wil niet horen van een verkoop van de voetbalclub. 'De aandelen zijn momenteel niet verkoopbaar en wat ons betreft blijft dat zo', zegt CEO Leen Van den Neste.

De Tijd berichtte zaterdag dat Ivan De Witte en Michel Louwagie, de spilfiguren bij de Belgische topclub AA Gent, werken aan hun exit.

Het nieuws leidt tot deining bij de supporters van de club, van wie sommigen zich al roeren. Maar de hevigste reactie was die van VDK Bank, de regionale bank wier logo al sinds 1988 op de shirts van de Buffalo’s prijkt.

'Om heel duidelijk te zijn: voor VDK Bank als hoofdsponsor van AA Gent is het vanzelfsprekend dat de club nooit verkocht wordt', staat in een reactie op sociale media te lezen. 'Niet nu en ook niet later.' Ook de stad Gent reageerde kort: ‘Voor ons is de lokale verankering belangrijk in elk toekomstscenario voor AA Gent.'

35 jaar

VDK is nog tot 2023 hoofdsponsor van AA Gent. De naam en het logo van de bank zullen op dat moment al 35 jaar op de shirts van de Buffalo-spelers prijken. 'We hebben een sterke band met de club zoals ze vandaag is, vanuit onze traditie in duurzaam en ethisch bankieren', zegt Van den Neste. VDK heeft zelf een klein financieel aandeel in de club, dat het 'eerder als erfgoed dan als koopwaar' beschouwt.

Sowieso zou een statutenwijziging nodig zijn om de club aan een andere partij te verkopen, zegt de VDK-topvrouw. Ze verwijst naar het juridisch statuut van AA Gent, dat enkele jaren geleden werd omgevormd van een vzw naar een cvba (coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) met een sociaal oogmerk. 'Het was toen voor alle aandeelhouders duidelijk dat de aandelen niet verkoopbaar zouden zijn. Wat mij betreft, is dat vandaag niet veranderd.'

Wij zullen een verkoop nooit goedkeuren. Voetbal is meer dan geld.
VDK Bank
Hoofdsponsor AA Gent

'Toekomst verzekeren'

AA Gent zelf kwam pas zondag naar buiten met een officieel bericht op zijn website, met als titel 'KAA Gent staat niet in de etalage' en ondertekend door voorzitter Ivan De Witte. In het bericht ontkent hij dat de club te koop zou staan of een overnameprooi vormt.

Tegelijk zegt De Witte dat AA Gent 'zoals elk verantwoordelijk bestuur constant bezig is met de toekomst van de club in een sterk veranderend Belgisch en Europees voetbal landschap'. 'Het is onze plicht om de toekomst van de club te verzekeren en dat met voldoende financiële draagkracht om competitief te blijven', klinkt het.

Wat leest als een ontkenning, is eigenlijk een bevestiging. Zoals De Tijd eerder al schreef, zit het dossier nog in een verkennende fase en is er nog geen structureel verkoopproces opgestart. Maar een analyse die door de top van de club gemaakt werd, geeft duidelijk aan dat alleen een externe partij met een groot vermogen de toekomst kan verzekeren.

Toch ziet Van den Neste 'geen tegenindicatie' dat de club in haar huidige vorm niet zou kunnen meedraaien aan de top van het voetbal. 'AA Gent is vandaag financieel gezond en dat wil ik zo houden', zegt ze. Een verlenging van het sponsorcontract kan daar deel van uitmaken 'als de omstandigheden juist zijn'.

Overnamekandidaten

De Witte bevestigde in zijn bericht dat de club al tweemaal gecontacteerd werd door geïnteresseerde partijen, maar dat beide kandidaten onmiddellijk werden afgewezen. Volgens De Tijd gaat het om een Amerikaanse investeerder en om de eigenaar van Cookware, het bedrijf achter het pannenmerk Greenpan.

De Witte controleert zelf 25 procent van de club, manager Michel Louwagie 15 procent. Daarnaast zit 40 procent bij een tiental bestuurders en 20 procent bij leden van de vroegere vzw en de stad Gent. VDK en enkele toplui van de bank hebben ook aandelen in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud