Advertentie

Japan bant buitenlandse fans op Olympische Spelen

©EPA

Vanwege de aanhoudende coronadreiging zullen deze zomer in het beste geval enkel Japanners de Olympische Spelen in hun hoofdstad Tokio bijwonen. De financiële kater wordt steeds groter.

Nafi Thiam, Wout Van Aert en de Red Lions zullen deze zomer hun jacht op olympisch goud moeten volbrengen zonder aanmoedigingen van meegereisde Belgische supporters. Het Japanse organisatiecomité liet zaterdag weten geen buitenlandse toeschouwers toe te laten op de Olympische Spelen. Voorlopig zullen Japanners 's werelds grootste sportevent wel mogen bijwonen, al wordt ook daarover in april nog overleg gepleegd.

De aanhoudende coronadreiging noopt het Aziatische gastland tot die drastische ingreep. De Zomerspelen van Tokio vinden plaats van 23 juli tot 8 augustus. Eigenlijk stonden die vorige zomer gepland, maar door de mondiale coronapandemie werd 's werelds grootste sportevent een jaar uitgesteld. Peilingen wezen de jongste maanden uit dat een groot deel van de Japanse bevolking voorstander is van nieuw uitstel of zelfs afstel, gezien de aanhoudende gezondheidscrisis.

Door stringente maatregelen en grenscontroles telt Japan na een jaar coronaleed nog maar 455.000 besmettingen en 8.800 doden. Dat is ruim de helft minder dan in België, terwijl het meer dan tien keer zoveel inwoners telt. De komst van miljoenen buitenlandse toeristen dreigde het besmettingsgevaar alsnog de hoogte in te jagen. De ban op niet-Japanse sportfans moet die vrees nu wegnemen.

Financiële kater

De financiële kater voor Japan dreigt zo wel alleen maar groter te worden. Met een prijskaartje van 13 miljard euro voor nieuwe infrastructuur - een veelvoud van wat initieel gebudgeteerd was - wordt Tokio 2021 sowieso de duurste editie van de zomerspelen ooit. Het uitstel met een jaar leidde tot nog eens miljarden misgelopen inkomsten, en zonder buitenlanders stijgt dat straks alleen maar meer.

100
miljard
Japan rekende deze zomer op 40 miljoen bezoekers voor de Olympische Spelen, die 100 miljard euro aan inkomsten zouden genereren. Door de ban op buitenlandse fans wordt dat een pak minder.

Voor de coronapandemie hoopte Tokio op 40 miljoen bezoekers en 100 miljard euro opbrengsten. Vermoedelijk zullen de stadions straks wel grotendeels gevuld raken met enkel Japanse supporters, wat althans een deel van de ticketinginkomsten veilig stelt. Maar de miljardeninkomsten voor hotels, restaurant, cafés en lokale winkels zullen flink opdrogen als buitenlandse fans straks enkel voor hun eigen televisie het sportspektakel kunnen aanschouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud