Japanse topondernemer noemt Olympische Spelen 'zelfmoordmissie'

Tokio organiseerde begin mei een testevent. ©REUTERS

Miljardair en internetondernemer Hiroshi Mikitani zegt dat de Spelen van komende zomer in Tokio afgeblazen moeten worden. Net als zes op tien Japanners.

Mikitani, oprichter en topman van het Japanse internetbedrijf Rakuten, deed zijn oproep op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

'Het is te gevaarlijk om een wereldwijd sportevenement te organiseren. Het risico is gewoon te groot en dus zou ik liever hebben dat de Spelen in Tokio niet doorgaan. Het is nog niet te laat om het evenement te annuleren. Wat mij betreft is alles nog mogelijk.'

Internetmiljardair Hiroshi Mikitani (links) is eigenaar van de Japanse voetbalclub Vissel Kobe, de ploeg van de Spanjaard Andres Iniesta (rechts) en de Belg Thomas Vermaelen. ©AFP

Noodtoestand

Vrijdag breidde Japan de noodtoestand tot minstens 31 mei uit van zes naar negen prefecturen, in een poging de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Experts waarschuwen voor de snelle verspreiding van meer besmettelijke varianten, vooral omdat de Japanse uitrol van vaccins extreem traag is. Slechts 2 procent procent van de 125 miljoen inwoners van Japan is volledig gevaccineerd. Ter vergelijking: in ons land is dat meer dan 10 procent.

Japan bleef met 11.000 coronadoden relatief gespaard in de pandemie, maar experts wijzen erop dat het gezondheidssysteem steeds meer onder druk staat. 

Die toestand leidt ertoe dat bijna zes op de tien Japanners voorstander zijn van een definitieve annulatie van de Spelen, blijkt uit de jonste peiling. Vorig jaar werd het sportevent uitgesteld door de pandemie. Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio, ontving vrijdag een petitie met 350.000 handtekeningen om de Spelen te schrappen.

De weerstand tegen de Olympische Spelen blijft zo maar groeien. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het lokale organisatiecomité houden echter voet bij stuk en gaan door met de voorbereidingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud