Advertentie
Advertentie

Jean-Michel Saive nieuwe voorzitter sportbond BOIC

Jean-Michel Saive. ©Photo News

Oud-tafeltennisser Jean-Michel Saive (51) is de opvolger van Pierre-Olivier Beckers als voorzitter van de sportbond BOIC, de Belgische afdeling van het Internationaal Olympisch Comité.

Saive haalde het met een meerderheid van 66,38 procent van de stemmen, maakte het BOIC bekend via zijn socialemediakanalen. Hij versloeg zijn Vlaamse tegenkandidate en outsider, oud-judoka Heidi Rakels.

Saive wordt zo de opvolger van Pierre-Olivier Beckers, oud-CEO van de warenhuisgroep Delhaize Belgium en voorzitter van het BOIC sinds 2013. Beckers blijft wel actief bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de bovenbaas van het BOIC en de officiële organisator van de vierjaarlijkse Winter- en Zomerspelen.

Favoriet

Jean-Michel Saive was als BOIC-ondervoorzitter de favoriet. Zijn verkiezing ligt in het verlengstuk van wat de BOIC-voorzitters al sinds de oprichting van de sportbond 115 jaar geleden typeert: Franstalig en man. Alleen tussen 1988 en 1992 was de BOIC-voorzitter een Vlaming, de eind augustus overleden Jacques Rogge. Hij was tussen 2001 en 2013 ook voorzitter van het IOC.

Als tafeltennisser nam Saive zeven keer deel aan de Spelen. Maar ondanks een rijkgevulde carrière - hij stopte pas in 2015 officieel op zijn 46ste - raakte hij op de Spelen nooit verder dan de kwartfinale. Na zijn carrière waagde hij een mislukte poging om voorzitter te worden van de Internationale Tafeltennisfederatie. Via de Waalse sportkringen - in Franstalig België zijn politiek, administratie en bedrijven vaak nauw met elkaar verbonden - klom hij als vertegenwoordiger van de atleten op tot ondervoorzitter van het BOIC.

Ook nieuwe CEO

Saive wordt niet het enige nieuwe gezicht bij het BOIC. Dat is ook op zoek naar een opvolger voor afscheidnemend CEO Philippe Vander Putten; die vertrekt na de Winterspelen 2022 in Peking. Met de Duitse technisch directeur Olav Spahl is er al een opvolger aan de slag voor de legendarische Belgische sportchef Eddy De Smedt. Die is ondanks zijn pensioen nog altijd actief als adviseur bij de Vlaamse taskforce topsport. Die negenkoppige groep experts adviseert de Vlaamse minister van Sport Ben Weyts (N-VA) over de Vlaamse subsidies voor zowel talentontwikkeling als de topatleten die direct rendement kunnen leveren.

Saive zal meer dan ooit moeten opereren in de Belgische realiteit. Topsportbeleid is een bevoegdheid van de regio's. Vlaanderen pompt jaarlijks 26 miljoen euro in topsportbeleid en is de motor achter de meeste medailles die ons land behaalde op de voorbije Spelen in Tokio.

Bescheiden rol

De rol van het federale BOIC is bescheiden in de Belgische topsport. Via het BOIC profiteren Vlaamse atleten mee van 4 miljoen euro steun. Het BOIC organiseert ook jaarlijks olympische stages - waarvoor Vlaanderen jaarlijks een half miljoen euro bijlegt. Daarnaast doet het BOIC de omkadering van de Spelen. Een belangrijke kostenpost is de medische staf, op de Spelen in Tokio rond dokter Johan Bellemans.

Op de Spelen in Tokio behaalde ons land drie gouden, een zilveren en drie bronzen medailles. Het totaal van zeven medailles was het beste resultaat sinds de Spelen van 1948 in Londen. Het was zelfs van de Spelen in Parijs in 1924 geleden dat ons land nog drie keer goud had gepakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud