Juventus-baas Agnelli begraaft Super League

De eigenaar van Juventus Andrea Agnelli. ©EPA

'Om eerlijk te zijn, ik denk niet dat het nog kan doorgaan, nee.' De eigenaar van Juventus en telg van het roemrijke Italiaanse Fiat-geslacht Andrea Agnelli gooit de handdoek in de ring voor de opstart van de elitevoetbalcompetitie Super League.

De Super League is in amper 48 uur spectaculair ineengeklapt. Nadat dinsdagnacht alle zes Engelse topclubs eruit waren gestapt, geeft nu Juventus-voorzitter Andrea Agnelli toe dat het over en uit is. Dat zegt hij in een interview met het persbureau Reuters. 'Ik blijf overtuigd van de schoonheid van het project. Maar ik denk niet dat het nog levensvatbaar is.'

Ik blijf overtuigd van de schoonheid van het project. Maar ik denk niet dat het nog levensvatbaar is.
Andrea Agnelli
Voorzitter Juventus

Extra pijnlijk is dat Agnelli woensdag het omgekeerde zegt in de Italiaanse krant La Repubblica. Het interview is dinsdag afgenomen voor de zes Engelse clubs - geschrokken door de opstand van eigen fans en spelers - zich halsoverkop terugtrokken uit de Super League. 'Tussen ons twaalf is een pact in bloed gesloten. De Super League heeft 100 procent kans op succes. We gaan ervoor', klonk het dinsdag nog bij Agnelli. Hij liet wel een opening om met de voetbalbonden UEFA en FIFA te overleggen. Dinsdagavond had Agnelli een vergadering met de twaalf clubs waar alles in elkaar stortte.

Tussen ons twaalf is een pact in bloed gesloten. De Super League heeft 100 procent kans op succes. We gaan ervoor.
Andrea Agnelli, woensdagochtend in La Repubblica

Nu ook Agnelli er zijn handen van aftrekt, is de Super League begraven. Woensdagmiddag maakten ook Inter, Atlético Madrid en Milan officieel bekend dat ze ermee kappen. Barcelona laat zijn fans erover stemmen. Juventus gaf op zijn website toe dat het Super League nog weinig levensvatbaar is, ook al zegt de club overtuigd te blijven van de meerwaarde.

De twaalf clubs (Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Juventus, Milan, Inter, Atlético Madrid, Real Madrid en Barcelona) joegen zondagavond een schokgolf door het Europese topvoetbal. Ze kondigden aan zich af te scheuren in een competitie met 15 vaste topclubs waarin ook plaats zou zijn voor vijf wildcards via jaarlijkse kwalificaties.

De competitie zou een alternatief worden voor de Champions League van de voetbalbond UEFA. Ze zou werken volgens het systeem van de grote Amerikaanse competities. De clubs zouden samen commerciële deals sluiten, de opbrengsten ervan meer solidair onder elkaar verdelen en werken met een loonplafond voor spelers. Dat mechanisme zou ertoe leiden dat de clubs uit de rode cijfers blijven en jaarlijks winst maken.

Storm van protest

Tegen het voorstel kwam meteen een storm van protest. Andere clubs, coaches, spelers, media, fans en politici kantten zich fel tegen het project. Vooral in Engeland ontstond een grote volkswoede, ook al benadrukten de zes topteams dat ze geen plannen hadden te vertrekken uit de Premier League. Dat is commercieel de grootste voetbalcompetitie ter wereld. Nadat de Engelse Big Six waren teruggekeerd naar de stal putten ze zich uit in excuses aan de fans.

'We betreuren de opschudding die we hebben veroorzaakt', zei Tottenham-topman Daniel Levy. Arsenal excuseerde zich voor de grote fout die het heeft gemaakt. Bij Manchester United rolde de kop van topman Ed Woodward. Hij zet eind dit seizoen een stap opzij. Het is onduidelijk wat Woodward aangewreven wordt. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat hij soloslim handelde, zonder dat de eigenaarsfamilie Glazer op de hoogte was. Zowel de Glazers als Woodward staan dicht bij de Amerikaanse bank JPMorgan - de cofinancier van het Super League-project. De Amerikaanse miljardair en Liverpool-eigenaar John Henry ging in een filmpje op sociale media uitgebreid door het stof.

De Italiaanse en Spaanse clubs kronkelden zich intussen flink in bochten. Die clubs zijn financieel het hardst getroffen door de coronapandemie. Die laatste verklaart mee waarom de twaalf clubs besloten de sprong in het diepe te wagen. Maar het was te snel, te weinig doordacht en duidelijk niet goed genoeg voorbereid.

'We blijven ervan overtuigd dat de status quo in het Europese voetbal aan verandering toe is', klinkt het. 'We stellen een nieuwe competitie voor omdat het huidige systeem niet naar behoren werkt. Dit voorstel was een opportuniteit om de financiële uitdagingen door de pandemie te trotseren. Maar wegens de omstandigheden gaan we weer naar de tekentafel. Daarbij is het de bedoeling de fans de beste ervaring aan te bieden en de solidariteit in de voetbalgemeenschap te versterken.'

We blijven ervan overtuigd dat de status quo in het Europese voetbal aan verandering toe is.
De resterende zes clubs van de Dirty Dozen

De fall-out is niet te overzien. De mislukte demarche heeft de Dirty Dozen niet alleen onmetelijke reputatieschade opgeleverd, het heeft hun onderhandelingspositie met de UEFA enorm verzwakt.

Bobo's

De reden voor het schisma is dat de topclubs het beu zijn dat de bobo's bij de UEFA een groot deel van de opbrengsten uit de organisatie van Europese clubvoetbal afromen. De clubs willen dat de UEFA zich veel meer terugplooit op haar kerntaak - regelgeving - en de commerciële exploitatie aan de clubs overlaat.

De clubs duwden de Super League van de kade toen de UEFA lastig bleef doen over een compromis voor een 50/50-joint venture voor de commerciële uitbating van de Champions League. De clubs stonden in die onderhandelingen ijzersterk omdat ze de merken zijn en de acteurs in dienst hebben. De UEFA kan daar veel minder tegenover zetten. Maar die machtsbalans lijkt gekanteld na een gigantische owngoal van de clubs.

Geen weldenkende Europese fan houdt van de UEFA. Daarvoor was er de voorbije decennia te veel graaierij en parfum van nepotisme. Maar de topclubs lijken er toch in geslaagd rond de UEFA de perceptie te doen ontstaan van sympathieke grassrootsorganisatie.

Het is bewonderenswaardig fouten toe te geven en deze clubs hebben een grote fout begaan. Maar nu zijn ze opnieuw aan boord.
Aleksander Ceferin
Voorzitter UEFA

Wraak wordt het best koud geserveerd, bewijst UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin nog eens. Amper 48 uur nadat de 'slang Agnelli hem verraden heeft', heeft hij weer de bovenhand. 'Het is bewonderenswaardig fouten toe te geven en deze clubs hebben een grote fout begaan. Maar nu zijn ze opnieuw aan boord. Ik weet dat ze veel te bieden hebben. Niet alleen voor onze competities, maar voor het Europese voetbal in zijn geheel.' Een dag eerder had hij de clubs afgedreigd met een veroordeling tot pariastatus.

Andere winnaars zijn Bayern en PSG. Bayern - nochtans sinds jaar en dag voorstander van meer competitie tussen de beste clubs - voelde nattigheid en deed niet mee. Net als PSG. Bij de Fransen speelt mee dat de Qatarese PSG-eigenaar een grote afnemer is van de tv-rechten van de Champions League. Beide clubs stappen met opgeheven hoofd door de puinhoop die hun rivalen aanrichtten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud