Kampioenenmaker Löw hoopt op laatste kunstje met Mannschaft

De Duitse bondscoach Joachim Löw. ©REUTERS

In de groepsmatch tegen Portugal sprokkelt Duitsland zaterdag het best minstens een punt om in het tornooi te blijven. Voor bondscoach Joachim ‘Jogi’ Löw zit het er na het EK onherroepelijk op. De Zuid-Duitser zong het 15 jaar uit, een eeuwigheid in het topvoetbal, en leidde de Mannschaft in 2014 naar de wereldtitel.

‘Mach ihn! Mach ihn! Er macht ihn!’ Met licht overslaande stem en haast on-Duitse begeestering brult ARD-commentator Tom Bartels het op 13 juli 2014 de ether in. Diep in de verlengingen van de WK-finale tegen Argentinië had Mario Götze met een fluwelen baltoets zonet de bevrijdende 1-0 gescoord. Voor de vierde keer in de geschiedenis - en na een droogte van 24 jaar - pakt Duitsland de wereldbeker. Op de bank vliegen spelers en staf bondscoach Joachim Löw om de hals. Het is het hoogtepunt in de recente Duitse voetbalgeschiedenis.

De omstandigheden zaterdagavond zijn anders, maar de druk in de groepsmatch tegen Portugal is er voor de Duitsers na de nederlaag tegen Frankrijk niet minder om. Als de Mannschaft opnieuw de boot in gaat, moet ze wellicht al hopen als beste derde door te stoten naar de knock-outfase.

De essentie

  • Joachim Löw zwaait na Euro 2020 af als bondscoach van het Duitse nationale elftal.
  • De Zuid-Duitser stond 15 jaar aan het hoofd van de Mannschaft en pakte in 2014 de wereldtitel.
  • Geen speler, maar bondscoach Löw werd de ster van het WK 2014. Zijn populariteit bereikte ongekende hoogten.
  • De Duitsers spelen zaterdag tegen Portugal om in het EK te blijven.

Met zijn pikzwarte coupe onberispelijk in model, gestileerde rolkraag en zwaar Badens accent groeide Löw uit tot een cultheld en stijlicoon.

Maar de ervaren Löw heeft al voor hetere vuren gestaan, zoals kort voor zijn aanstelling als assistent bij de nationale ploeg. Na een pijnlijke thuisnederlaag tegen het nietige FC Kärnten, op dat moment de hekkensluiter in de Oostenrijkse competitie, mocht Löw in maart 2004 beschikken bij de landskampioen en Traditionsverein Austria Wien.

Het leek het vroegtijdige einde van de trainerscarrière van de dan pas 44-jarige Zuid-Duitser. Zijn parcours liep langs exotische clubs in Turkije, Oostenrijk en de Duitse tweede klasse – van Karlsruhe over Adanaspor tot Tirol Innsbruck. Nergens kon hij echt overtuigen. Nochtans had Löws loopbaan als coach bij VFB Stuttgart midden jaren 90 een vliegende start genomen, met winst in de Duitse beker en een Europese finaleplaats. ‘Te weinig glamour’, oordeelde voorzitter Gerhard Mayer-Vorfelder evenwel. Een predicaat dat hardnekkig aan Löw bleef kleven.

Beenbreuk

Joachim Löw groeide in de jaren 60 op in Schönau im Schwarzwald, een onooglijk plaatsje diep in het zuidwestelijke deel van het Zwarte Woud. Als speler brak hij door bij SC Freiburg, maar een beenbreuk in een oefenwedstrijd tegen Liverpool fnuikte zijn carrière in volle wasdom. ‘Ik verloor mijn snelheid en speelde daarna vaak met angst’, zei Löw daar ooit over. De elegante spelmaker floreerde vooral in de tweede Bundesliga.

Het zaadje voor Löws voetbalfilosofie, die van de aanvallende spelpatronen doordesemd is, werd geplant in de jaren 70. Als 12-jarige zag hij hoe het Duitse nationale elftal zich in 1972 op de Heizel met flair tot Europees kampioen kroonde. Löw hield er een liefde voor aanvallend spel aan over. ‘Trofeeën win je alleen met mooi voetbal’, is een van zijn bekendste uitspraken.

EK 2004

Dat hij na het echec in Wenen toch weer boven water kwam, heeft Löw aan één man te danken: Jürgen Klinsmann. De toenmalige bondscoach moest de Mannschaft na het rampzalige EK van 2004 in Portugal weer tot leven wekken. Klinsmann was op zoek naar een assistent en kende de tactisch onderlegde Löw nog van de trainerscursus. Klinsi & Jogi behoedden Duitsland op het WK 2006 in eigen land voor een afgang en loodsten de Mannschaft met sprankelend voetbal naar een bronzen plak.

Na al die jaren smacht ik naar de anonimiteit.
Joachim Löw
Bondscoach Duitsland

In die zomer van 2006 werden de eerste vruchten geplukt van het werk dat de Duitse voetbalbond DFB, met bijna 7 miljoen leden de grootste sportbond ter wereld, eind jaren 90 had ingezet. De bondstop had toen al door dat het technisch weinig verfijnde voetbal in de Bundesliga - media doopten het ‘Rumpelfußball’ - stilaan achterhaald was. Duitse clubs stelden vooral oude en buitenlandse spelers op. Een blik over de grens volstond om te zien hoe Frankrijk en Nederland wel een professionele basis hadden om jonge talenten te vinden en op te leiden.

Vanaf 1998 begon de DFB miljoenen te pompen in jeugdopleiding en talentdetectie. Jogi Löw ging na het afzwaaien van Klinsmann met al die jonge talenten aan de slag en leidde Duitsland uiteindelijk naar de opperste triomf. Van de WK-selectie in 2014 waren alle spelers, met uitzondering van de ouderdomsdeken Miroslav Klose, producten van de structuur van 98.

Hosenskandal

Geen speler, maar de bondscoach groeide uit tot de ster van het tornooi. Met zijn pikzwarte coupe onberispelijk in model, gestileerde rolkraag en zwaar Badens accent was Löw in één klap een cultheld en stijlicoon geworden. Duitsers hosten als gekken op de ‘Jogi Löw Song’, een Jogi-manie overspoelde de Bondsrepubliek. Löw werd bekroond met het Bundesverdienstkreuz, de hoogste burgerlijke orde.

Zijn immense populariteit verklaart waarom latere faux pas hem vergeven werden en hij zo lang aanbleef als bondscoach. Zo was er het ‘Hosenskandal’ op het EK 2016, toen Löw nogal onhandig en voor het oog van de camera in allerlei lichaamsholten ging zitten peuteren. En het WK 2018 werd een fiasco. Duitsland raakte voor het eerst in zijn geschiedenis niet voorbij de groepsfase. Dat Hans-Dieter 'Hansi' Flick, Löws assistent op het WK in Brazilië, het straks overneemt, komt voor zijn critici geen moment te vroeg.

‘Het is de prijs van het leven als bondscoach’, zegt Löw over de aanzwellende kritiek. Hij deelt die positie onder het vergrootglas van media en publiek met bondskanselier Angela Merkel, met wie hij 15 jaar het publieke leven in Duitsland domineerde. Zijn band met Merkel is warm. Onder het genot van een cordon bleu met friet, de vaste maaltijd als Löw op bezoek is bij de bondskanselier, bespraken ze onlangs hun gezamenlijke afscheid. ‘We beseffen dat ons straks na zo’n intense periode wellicht een gevoel van leegte overvalt’, zei hij over die ontmoeting. ‘Maar het is voor ons beiden het juiste moment om te stoppen. Na al die jaren smacht ik naar de anonimiteit.’  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud