Karel Van Eetvelt nieuwe topman voetbalclub Anderlecht

Karel Van Eetvelt ©BELGA

Van Eetvelt stapt over van de bankenfederatie Febelfin naar de recordkampioen.

Niet de politiek maar voetbal wordt de nieuwe bestemming van Karel Van Eetvelt. Dat schrijft Sporza en wordt aan De Tijd bevestigd. Hij stapt in april over naar Anderlecht. De bedoeling is dat hij CEO Jo Van Biesbroeck vervangt bij het financieel noodlijdende paars-wit. De gewezen AB InBev-topman heeft intern een tijd geleden aangegeven te willen stoppen.

De aanstelling van Van Eetvelt gaat gepaard met een grote reshuffle bij Anderlecht. Sportondernemer Wouter Vandenhaute wordt adviseur bij de club. Hij liet de naam van Van Eetvelt vallen bij Coucke, luidt het. De entree van Vandenhaute is opvallend. Hij concurreerde eind 2017 met Coucke voor de overname van Anderlecht.

De raad van bestuur wordt ook uitgebreid met twee onafhankelijke bestuurders: Patrick Lefevere, de manager van het wielerteam Deceuninck-Quick Step, en de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS). Sportief manager Michael Verschueren zou aan boord blijven, nadat eerst te horen was dat hij opzijgeschoven werd.

Lastige taak

Anderlecht-eigenaar Marc Coucke en Van Eetvelt zijn geen onbekenden voor elkaar. De voormalige Unizo-topman zetelde tussen 2010 en 2014 in de raad van bestuur van Omega Pharma, het farmabedrijf van Coucke. Dat werd het jaar daarop verkocht. Er is ook een link tussen Van Eetvelt en Van Biesbroeck. Ze zetelen allebei in de raad van bestuur van de vastgoedgroep Matexi. Coucke was met Omega Pharma dan weer een tijd sponsor van de wielerploeg rond Lefevere.

Van Eetvelt krijgt de lastige taak Anderlecht uit het sportieve en financiële moeras te trekken.

'Ik heb de sportieve uitdaging bij Anderlecht onderschat. De geschiedenis leert dat een grote voetbalclub overnemen vaak gepaard gaat met een overgangsperiode, waarin een nieuw evenwicht moet gevonden worden, maar de structuur is nu compleet', zegt Coucke aan Sporza. 

'Wouter is al tientallen jaren kind aan huis op Anderlecht. Bovendien hebben we al lang een goed persoonlijk contact. Een paar maanden geleden hebben we de draad opgepikt. Zijn passie voor de club bleek onverminderd, al maakte hij me meteen duidelijk dat hij een operationele rol of een rol als bestuurder niet zag zitten.'

Lobby

Van Eetvelt verruilde iets meer dan twee jaar geleden de zelfstandigenorganisatie Unizo voor Febelfin, de lobby van de bankensector. Maar de jongste tijd rezen vragen over de betrokkenheid van Van Eetvelt bij de bankenfederatie, zeker nadat hij enkele dagen geleden had bekendgemaakt dat hij plannen heeft om een nieuwe 'radicaal vernieuwende' politieke beweging op poten te zetten. De plannen zijn pril, maar hij is daarover al in gesprek met een groep mensen, zei hij in een interview. Eerder ging zijn naam rond als mogelijke CD&V-voorzitter.

Dat iemand met weinig voeling met de technische aspecten van de bankenwereld als Febelfin-CEO aantrad, zag KBC-topman en Febelfin-voorzitter Johan Thijs niet als een nadeel. 'We hebben iemand nodig die met andere ogen naar de sector kijkt', klonk het toen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud