KV Mechelen mag toch in hoogste klasse blijven

Dieter Penninckx, de eigenaar van KV Mechelen en de CEO van de kledingwinkelgroep FNG. ©BELGA

Coup de théâtre in het Belgische topvoetbal. De degradatie van KV Mechelen naar 1B wordt teruggeschroefd. Ook Waasland-Beveren mag aantreden in de hoogste klasse.

KV Mechelen mag het seizoen 2019-2020 in 1A, de hoogste voetbalklasse, aantreden. Dat heeft het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) woensdag aan de club meegedeeld. Ook Waasland-Beveren hoeft niet te degraderen.

Beide ploegen keken door vermeende matchfixing van hun onderlinge wedstrijd op 11 maart 2018 aan tegen een verplichte degradatie naar 1B, maar het BAS sprak de clubs in beroep vrij.

'Tussentijdse beslissing'

In eerste aanleg werd Waasland-Beveren al vrijgesproken, maar KV Mechelen werd gestraft door de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Belgische Voetbalbond. Begin juni werd de degradatie naar 1B uitgesproken, net als een verbod op deelname aan Europese competities en de Beker van België.

Malinwa ging in beroep bij het BAS en haalt dus zijn gram. 'Het BAS nam een tussentijdse beslissing om duidelijkheid te scheppen voor de start van de competitie. Het oordeelt dat degradatie geen mogelijke sanctie is en dus mag KV Mechelen na de verdiende sportieve promotie in 1A starten', verduidelijkt KV Mechelen op zijn website. 

'Het BAS deed verder nog geen uitspraak over een volledige vrijspraak of andere mogelijke sancties', zegt de club. 'Of KV Mechelen Europees aan de slag zal kunnen, is nog niet duidelijk. Daar spreekt het BAS zich nog niet over uit. Eén ding is wel zeker: op 27 juli speelt KV Mechelen zijn eerste wedstrijd van de competitie in 1A op het veld van Zulte-Waregem.'

Beerschot en Lokeren

Beerschot-Wilrijk en Lokeren zouden in eerste instantie de plaats innemen van Mechelen en Waasland-Beveren. Zij komen nu alsnog uit in 1B.

Beerschot-Wilrijk, dat bij een degradatie van KV Mechelen zou promoveren, had al uitgebreide voorbereidingen getroffen op een verblijf in de hoogste klasse. Sporting Lokeren, dat vorig seizoen degradeerde uit 1A maar opgevist kon worden, zegt dat de club zich al op 1B ingesteld had.

Het wordt uitkijken hoe hard Beerschot en Lokeren het op juridisch vlak zullen spelen. Beide clubs gaan in eerste stap de voetbalbond in gebreke stellen. Lokeren legt ook klacht neer bij de Europese voetbalbond UEFA en zal mogelijk miljoenen euro's schadevergoeding eisen bij definitieve degradatie.

Beerschot pleitte woensdagavond op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie voor uitstel van de competitiestart en wil toch toegelaten worden tot 1A.

De Pro League, de vereniging van profclubs, verklaarde enkele uren eerder echter dat de Belgische kalender nu definitief is.

AA Gent en Antwerp

Er blijft onduidelijkheid over de Europese tickets. Als KV Mechelen als bekerwinnaar alsnog toegelaten wordt tot de Europa League, heeft dat gevolgen voor Standard Luik, Antwerp en AA Gent.

Standard en Antwerp moeten dan één kwalificatieronde eerder voor de Europa League spelen dan gedacht. AA Gent zou helemaal uit de boot vallen en geen Europees voetbal spelen.

Bondsreglement

Het BAS deed zijn uitspraak op basis van een procedurefout. De actie van de voetbalbond tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren kwam te laat. Volgens het reglement moet de bondsactie ingesteld worden 'voor 15 juni van het betrokken seizoen'.  

'Dus voor 15 juni 2018, aangezien de vermeende matchfixing plaatsvond op 11 maart 2018', argumenteerde KV Mechelen. Het BAS volgt die redenering.

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond daarentegen was van mening dat 'het betrokken seizoen' sloeg op het seizoen waarin de feiten aan het licht kwamen. Een foute interpretatie, stelt het BAS.

'Als dat zo is, is het bondsreglement hopeloos achterhaald. Op die manier wordt het makkelijk de boel te belazeren en daar straffeloos mee weg te komen', reageerde Sporting Lokeren.

Dit is een voetballand als België onwaardig.
Walter Damen
advocaat Beerschot

Beerschot-advocaat Walter Damen: 'Dit heeft volgens ons niets te maken met de geest van het reglement. Elk team kan op die manier wedstrijden proberen te regelen op het einde van het seizoen. Dit is een voetballand als België onwaardig.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud