KV Mechelen werkt aan neutralisering eigenaar Dieter Penninckx

Dieter Penninckx. ©BELGAIMAGE

Via een nieuwe aandelenoperatie hoopt de voetbalclub KV Mechelen aan de controle van eigenaar Dieter Penninckx te ontsnappen. Malinwa mikt erop het aandeel van de gevallen modetopman te halveren tot 35 procent.

KV Mechelen zit in een schizofrene situatie. De club is verwikkeld in een bitse vechtscheiding met Dieter Penninckx. Sinds die in verdenking is gesteld voor onder meer valsheid in geschrifte bij zijn intussen failliete modebedrijf FNG Group is hij door de rest van de raad van bestuur eerst afgezet als voorzitter, maar ook als bestuurder. Maar met dik 71 procent van de aandelen is hij nog altijd eigenaar van de club.

Zware druk

5 à10 miljoen
Kapitaalinjectie
De raad van bestuur van KV Mechelen heeft het directiecomité een mandaat gegeven om op zoek te gaan naar 5 tot 10 miljoen euro vers kapitaal.

Belangrijke sponsors hebben de voorbije maanden zware druk uitgeoefend om Penninckx buiten te gooien. Ze willen niet geassocieerd worden met de man en zijn juridische perikelen. Ook Telenet - waarmee KV Mechelen al jaren een commerciële Siamese tweeling vormt - is Penninckx liever kwijt dan rijk. Maar de oprichter van het vroegere moederbedrijf boven de schoenenketen Brantano laat zich niet zonder slag of stoot afzetten.

De club laat nu op haar website weten dat ze enkele scenario's bekijkt. De raad van bestuur heeft het directiecomité een mandaat gegeven om 5 tot 10 miljoen euro vers kapitaal te zoeken. Daarvoor wordt gekeken naar bestaande aandeelhouders, fans en mogelijk nieuwe investeerders.

Dat geld is nodig om de schokken van de pandemie op te vangen. Ondanks vier coronamaanden draaide de club vorig seizoen 25 miljoen euro omzet, maakte Malinwa 1 miljoen euro operationele winst en was er een kwart miljoen euro nettowinst.

Maar dat is een enigszins vertekend beeld omdat de club met een hoge schuldenlast kampt. Ze kon wel een deel van de schuld - ongeveer 10 miljoen euro - herfinancieren.

Door de uitgifte van nieuwe aandelen kan worden vermeden dat een aandeelhouder meer dan 49 procent van de club in handen heeft.
Thierry Lammar
Directielid KV Mechelen

Tegelijk wordt toegegeven dat de cashinjectie bedoeld is om het aandeel van Penninckx te verwateren. 'Door de uitgifte van nieuwe aandelen kan worden vermeden dat een aandeelhouder meer dan 49 procent van de club in handen heeft', zegt directielid Thierry Lammar.

Bij KVM geldt in principe de afspraak dat geen aandeelhouder de meerderheid van de club controleert. De club heeft aan iets te voortvarende geldschieters heeft trauma's en een faillissement overgehouden. Dat pact werd verbroken toen Penninckx halsoverkop zijn vennoot Olivier Somers moest uitkopen vanwege diens betrokkenheid bij een omkoopschandaal.

Penninckx nam Somers' aandelen over. Daardoor verdubbelde zijn belang tot 71,1 procent. De club hoopt het aandeel-Penninckx te verwateren tot 35 procent. 'Concrete namen zijn er nog niet, geïnteresseerde partijen zijn wel al komen aankloppen. Maar vaak bekoelt de interesse als er geen mogelijkheid blijkt om de club volledig over te nemen', zegt Lammar.

Juridische claims

De club dekt zich ook verder in tegen potentiële juridische claims door Penninckx. Die dreigt met advocaten, onder meer over het feit dat hij onrechtmatig uit zijn eigen raad van bestuur zou zijn gestemd.

De vraag is of de sponsors vrede nemen met een minderheidspositie van Penninckx.

Penninckx drong op basis van de regels van goed bestuur aan op een strikte scheiding tussen het directiecomité en de raad van bestuur. Hij wilde af van sommige dubbele petjes. Daarnaast eiste hij een aantal nieuwe onafhankelijke bestuurders. De club dropt voor die oefening vier nieuwe namen uit het kamp-Penninckx in het bestuur: Wouter Baeckens, Christophe Dubuisson, Robin Ska en Karel Luyckx.

De vraag is of de sponsors vrede nemen met een minderheidspositie van Penninckx. De bedrijven lieten in hun communicatie aan de club verstaan dat een verdere commerciële relatie pas verzekerd is als Penninckx uit alle geledingen van de club verdwijnt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud