Lance Armstrong is Tourzeges kwijt

Lance Armstrong tijdens zijn laatste passage in het profpeloton bij het Radioshack-team - Foto Reuters

De internationale wielerunie UCI heeft de 7 Touroverwinningen van ex-wielrenner Lance Armstrong afgenomen, en hem voor het leven geschorst. De UCI bevestigt daarmee de straf die het Amerikaanse antidopingagentschap USADA eerder al had opgelegd. 'Lance Armstrong heeft geen plaats in het wielrennen', zegt UCI-voorzitter Pat McQuaid.

De aankondiging kwam niet echt als een verrassing. McQuaid kon geen kant meer op na de publicatie van het rapport van het USADA. Dat bevatte weinig hard bewijsmateriaal, maar wel een overvloed aan bezwarende getuigenissen van voormalige ploegmaats en teamleden van Armstrong.

'Dit is niet de eerste keer dat het wielrennen op een kruispunt aankomt en een nieuwe start moet maken', aldus McQuaid. Die liet meteen weten dat hij niet van plan is om op te stappen als gevolg van het schandaal.

Het USADA had op 10 oktober zijn rapport online gezet. Het bestond uit een bundeling van getuigenissen over de profcarrière van Armstrong. Daaruit bleek dat de Amerikaanse renner betrokken was in 'het meest gesofisticeerde, geprofessionaliseerde en succesvolste dopingprogramma dat de sport ooit heeft gezien'.

De 41-jarige Armstrong had eerder al beslist zich niet te verzetten tegen de aantijgingen van het USADA. Die speelde zijn bevindingen daarop door aan het UCI. De wielerfederatie had nog beroep kunnen aantekenen bij het sporttribunaal TAS, maar heeft er dus voor gekozen om de straf voor Armstrong te bevestigen.

Over de positie van Johan Bruyneel, die jarenlang Armstrongs ploegleider was en ook als medeplichtige genoemd wordt in het USADA-rapport, spreekt McQuaid zich voorlopig niet uit 'zo lang het onderzoek loopt'. Er wordt nog een beslissing afgewacht van de arbitragekamer in de VS. Bruyneel werd wel al wandelen gestuurd als teammanager van de RadioShack-ploeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud