Advertentie

'Leuvense Vijf' op ramkoers met OHL

OHL redde eind april zijn hachje in 1B. De Leuvenaars versloegen Lommel United met 1-0 en vermeden een tweede degradatie op rij. ©BELGA

De vijf ondernemers die op de Leuvense voetbalclub OHL bieden, hekelen het verloop van de biedprocedure. Hun bod blijft gelden. Maar ze sturen vanavond hun kat naar de raad van bestuur van OHL.

De 'Leuvense Vijf' - Michel Vanstallen, Bob Verbeeck, Walter Vangoidsenhoven, Jean-Baptiste Claes en Bart De Smet (Ageas) - deden eind maart een tegenbod op OHL om de voetbalclub uit Chinese handen te houden. Hun bod moest dat van de Chinese sportmarketeer Jian Lizhang tegenhouden.

Sindsdien hadden ze meermaals contact met de raad van bestuur van OHL. Maar ze zijn behoorlijk ontevreden over de gang van zaken, laten ze woensdag weten. 'Wij beslisten eind maart een voorstel uit te werken om voetbalclub OHL over te nemen en verder uit te bouwen. Kort daarop hebben we bij de club een dossier ingediend, in de loop van april gevolgd door een formeel bod. Het plan werd mondeling toegelicht bij diverse bestuurders. Voor de club zelf lag het immers juridisch moeilijk om voor 30 juni met andere partijen te onderhandelen', leggen ze uit.

Gemeenschapsclub

De Leuvense Vijf willen OHL overnemen voor 2,5 miljoen euro. Hun plan voorziet in een werkingsbudget van 5 miljoen euro per jaar (in de afdeling 1B waar OHL nu speelt) en ze zouden alle verplichtingen tegenover de stad nakomen. De vijf ondernemers menen dat ze kunnen bogen op een 'flinke' knowhow in de sport, een sterk relatienetwerk en dat ze een gedegen structuur kunnen opzetten. 'Wij willen van OHL een breed gedragen gemeenschapsclub maken met een sterke lokale verankering, met supportersparticipatie, met een toekomstgericht jeugdproject en met tal van initiatieven in de beleving rond het voetbal', stellen ze. 

Eind vorige week bleek dat er met een andere, nieuwe buitenlandse investeerder onderhandeld werd. De sperperiode tot 30 juni lijkt dus alleen op ons van toepassing.
De Leuvense Vijf

Het plan werd volgens de Leuvense Vijf bewust niet naar buiten gebracht 'om het overleg met de club zo sereen mogelijk te laten verlopen en het alle kansen te geven die het verdient, in een periode bovendien waarin de redding in 1B een prioriteit was'.

Maar het kwam niet tot onderhandelingen, omdat de club vasthield aan de contractuele afspraak met Lizhang om tot 30 juni geen onderhandelingen met andere partijen te voeren. 'Eind vorige week bleek dat er intussen wel met nog één andere, nieuwe buitenlandse investeerder onderhandeld werd', verbazen de ondernemers zich. 'Die sperperiode lijkt dus alleen op ons van toepassing.'

Vichai Srivaddhanaprabha, eigenaar van uittredend Engels landskampioen Leicester City. Zijn zoon zou nu ook opgedoken zijn als kandidaat-overnemer van OHL. ©Photo News

Die andere buitenlandse investeerder is Aiyawatt Srivaddhanaprabha, zoon van Vichai Srivaddhanaprabha, de eigenaar van de regerende Engelse landskampioen Leicester City. Hij biedt naar verluidt meer dan 2,5 miljoen euro op de Leuvense voetbalclub.

Vragenlijst

De Leuvense Vijf kregen naar eigen zeggen maandag een reactie van de club op hun voorstel met een bijkomende vragenlijst en een uitnodiging om daar op minder dan 48 uur op te antwoorden. 'De club geeft daarbij evenwel - hoewel beloofd - geen enkele duidelijkheid omtrent de procedure die voor alle kandidaten geldt', betreuren ze.

'Er is geen wil om ons voorstel ernstig te bekijken. De manier waarop het bestuur al weken handelt en het gebrek aan transparantie stemmen helemaal niet overeen met onze waarden en de manier waarop wij zaken willen doen', laten de ondernemers weten. In de gegeven omstandigheden zullen ze hun kat sturen naar de raad van bestuur van OHL woensdagavond.

Actiegroep

De actiegroep 'OHL Op Dreef' rond verzekeringsexpert Piet De Coster - waarbij ook Leuvenaar en Rode Duivel Dries Mertens zich aansloot - is niet gelukkig met de situatie.

'Dit zou een gemiste kans kunnen zijn', zegt De Coster in een reactie. 'Ik vind de reactie van de Vlaamse investeerders begrijpelijk. Ik hoopte dat ze op een respectvollere manier behandeld zouden worden.' Hij vraagt zich af wat de reden is van de onverzettelijkheid van de raad van bestuur van OHL.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud