Manchester City koopt voetbalclub Lommel

De club van Rode Duivel Kevin De Bruyne krijgt een Belgisch filiaal. ©Photo News

De noodlijdende tweedeklasser Lommel wordt onderdeel van het bedrijf boven de Engelse voetbalmultinational Manchester City.

De City Football Group (CFG), het bedrijf boven topclub Manchester City, is de verrassende nieuwe eigenaar van voetbalclub Lommel. Een koopje, want Lommel valt gratis in Engelse handen. City moet enkel 2 miljoen euro op tafel leggen om een schuldenput te dempen.

2 miljoen
Schulden
Manchester City neemt Lommel gratis over. Het moet enkel 2 miljoen euro op tafel leggen om een schuldenput te dempen.

Dankzij de overname krijgt Lommel uiteindelijk toch groen licht voor zijn licentie, het toegangsticket tot profvoetbal. Lommel had die licentie in eerste aanleg niet gekregen. De licentiecommissie van de voetbalbond maakte bezwaar tegen de Israëlische eigenaar Udi Shochatovitch, die ook actief zou zijn als voetbalmakelaar. Het is verboden zowel makelaar als clubeigenaar te zijn. De vzw achter de club had Lommel al overgenomen van Udi Shochatovitch, die de club pas een jaar geleden had overgenomen.

Daarnaast moesten ook de financiële putten van de club - minstens 1,6 miljoen euro - gedempt worden. Die zijn nu aangezuiverd door City.

Mondiale voetbalfranchise

Lommel SK wordt een filiaal van een groeiende mondiale voetbalfranchise. De City Football Group (CFG), in handen van de koninklijke familie van de Golfstaat Abu Dhabi, bezit behalve Manchester City ook clubs in Australië, Uruguay, de VS en India. Daarnaast heeft het een minderheidsbelang in clubs in Spanje, China en Japan.

City droomt van een voetbalimperium à la de entertainmentreus Disney. Al heeft het model ook veel van een high-end versie van de hamburgerketen McDonald's. City heeft filialen in de vier windstreken, maar de kwaliteitscontrole gebeurt vanuit het hoofdkwartier. CFG, dat in Londen is gehuisvest, rapporteert voor het boekjaar tot juni 2019 631 miljoen pond omzet en een verlies van 74 miljoen pond.

631 miljoen
Omzet
CFG dat hoofdkwartier heeft in Londen, rapporteert voor het boekjaar tot juni 2019 631 miljoen pond (723 miljoen euro) omzet en een verlies van 74 miljoen pond (85 miljoen euro).

Van de 24 Belgische profclubs zijn er 12 in buitenlandse handen. Zeker de kleinere clubs in de lagere regionen van eerste klasse en die uit tweede klasse zijn gemakkelijke overnameprooien omdat ze met moeite het hoofd boven water houden.

Door de coronacrisis oogt de financiële realiteit van heel wat clubs nog wat zwarter. Alleen Club Brugge, Genk en Gent hebben voldoende financiële reserve om de coronastorm heelhuids te doorstaan.

Belastingparadijs

Het Belgisch voetbal is een goedkope investering met een vrij hoge return. Het is een mini-belastingparadijs met soepele arbeidsregels. Onze velden zijn ideaal terrein om buitenlands talent tijdelijk te stallen, ook omdat de arbeidsvoorwaarden voor voetballers in het Verenigd Koninkrijk veel strenger zijn. OH Leuven is in handen van Leicester City, net als Manchester City actief in de Premier League.

De vraag is hoelang dat belastingparadijs nog bestaat. Het sociale en fiscale gunstregime staat zwaar onder druk, zeker door het gedrag van enkele clubs in de coronacrisis. Terwijl ze amper bijdragen aan de sociale zekerheid - voetballers betalen maximaal 900 euro RSZ-bijdrage per maand - plaatsten heel wat clubs spelers in tijdelijke werkloosheid.

Dat zette kwaad bloed, ook politiek. Daardoor zou de vastberadenheid alleen groter zijn om te snijden in het gunstregime en de minimumlonen voor spelers van buiten de Europese Unie te verhogen. Die liggen veel lager dan in de buurlanden, waardoor buitenlandse eigenaars clubs gebruiken om jonge, vooral Afrikaanse, talenten hier te stallen tot ze klaar zijn voor het elftal van de buitenlandse moederclub of aan een andere club met winst worden doorverkocht.

Grootkapitaal

Rond CFG zwemt het grootkapitaal. De sterke man, met 77 procent van de groep in handen, is sjeik Mansour uit Abu Dhabi, het emiraat dat het gros van de olierijkdom van de Verenigde Arabische Emiraten controleert. De Amerikaanse investeringsgroep Silver Lake heeft 10 procent, Chinese investeerders 13 procent.

Boven de voetbalmultinational pakken zich ook donderwolken samen. De club van Rode Duivel Kevin De Bruyne is door de Europese voetbalbond UEFA voor twee seizoenen uitgesloten van Europees voetbal. City zou zich niet hebben gehouden aan de regels voor financiële fairplay. De club vecht de beslissing wel aan. Er wordt gefluisterd dat City anticipeert op een mogelijk transferverbod. Met het Lommelse bijhuis zou het die transacties kunnen blijven doen.

Er wordt gefluisterd dat City anticipeert op een mogelijk transferverbod. Via Lommel zou het toch transacties kunnen doen.

Met de komst van City blaast Shochavotich na één jaar de aftocht bij Lommel. Hij was omstreden door zijn link met Pini Zahavi, de invloedrijke makelaar die Moeskroen wellicht zijn licentie kost. De licentiecommissie heeft na jaren vermoedens bewijs dat Zahavi aan de touwtjes trok bij Moeskroen en de club dus door makelaars is geleid. Hetzelfde verhaal als bij Shochatovitch, over wie de licentiecommissie blootlegde dat hij vanuit Cyprus actief is als makelaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud