Messi wint Gouden Bal voor vierde jaar op rij

Lionel Messi met zijn vierde Gouden Bal - Foto AFP ©AFP

Lionel Messi heeft maandagavond op het FIFA Gala in het Zwitserse Zürich de FIFA Gouden Bal in ontvangst mogen nemen. Voor de Argentijnse smaakmaker van FC Barcelona, die ploegmaat Andres Iniesta en Cristiano Ronaldo (Real Madrid) aftroeft, is het al het vierde opeenvolgende jaar dat hij de prestigieuze trofee van wereldvoetballer van het jaar krijgt.

De 25-jarige international was de absolute topfavoriet om de felbegeerde onderscheiding (verkozen door spelers, bondscoaches en journalisten) in de wacht te slepen. Het voorbije kalenderjaar scoorde Messi liefst 91 doelpunten, waarmee hij het vier decennia oude record van Bayern München-aanvaller Gerd Müller uit de boeken trapte. Onder zijn auspiciën won Barcelona al vijf Spaanse landstitels, driemaal de Cham­pions League en twee keer de wereldbeker voor clubteams.

Fortuin

Anno 2013 betaalt Barcelona Messi 16 miljoen euro per jaar, wat hem de best betaalde voetballer ter wereld maakt. Daar komt nog eens 20 miljoen aan sponsordeals bij. Messi vliegt met Turkish Airlines, voetbalt met schoenen van adidas en drinkt Pepsi Cola. Zijn haar wast hij met Head & Shoulders, zijn pakken krijgt hij van Dolce & Gabbana. Messi’s fortuin wordt op 85 miljoen euro geschat.

In de lijst met rijkste sporters valt hij wel nog buiten de top tien. De bokser Floyd Mayweather, de basketters LeBron James en Kobe Bryant, golfers als Tiger Woods en het tennisfenomeen Roger Federer hebben allen het voordeel iconen te zijn in het marketingwalhalla genaamd de Verenigde Staten, waar voetbal nog een kleine sport is. Al wint Messi, het mondiale merk dat hij stilaan is, ook daar aan bekendheid. En inkomsten.

Wambach

'La Pulga' ontving de trofee maandag uit handen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de Italiaanse ex-international Fabio Cannavaro. Met zijn vierde trofee wordt Messi alleen recordhouder op de erelijst. De Nederlanders Johan Cruyff (71, 73, 74) en Marco Van Basten (88, 89, 92) en de Fransman Michel Platini (83, 84, 95), de huidige UEFA-voorzitter, wonnen de trofee elk driemaal.

Bij de vrouwen ging de trofee naar de Amerikaanse Abby Wambach (MagicJack). De 32-jarige Wambach, die op de Spelen van Londen olympisch goud pakte met de VS, werd verkozen boven haar landgenote Alex Morgan en de Braziliaanse Marta. Op de erelijst volgt ze de Japanse Homare Sawa op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud