in memoriam

Motorcrosser-ondernemer Eric Geboers overleden

Ex-motorcrosser Eric Geboers is na een intensieve zoekactie dood teruggevonden. De man verdronk afgelopen zondag in Mol.

Zondagavond bevond Geboers (55) zich met vrienden op een plezierboot op de Miramar-waterplas in Mol. Daar dook hij het water in om een hondje te redden. De ex-motorcrosser kwam niet meer boven. De hulpdiensten werden diezelfde avond nog ingeschakeld, maar zijn lichaam werd pas maandagmiddag levenloos teruggevonden. Dat bevestigt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen aan Belga.

Vijfvoudig wereldkampioen

Geboers was een van de grootste namen in de geschiedenis van de Belgische motorcross. Op amper 17-jarige leeftijd won hij zijn eerste GP en dat maakte hem op dat moment de jongste GP-winnaar ooit. Daarna volgde de ene prijs na de andere. Hij was de eerste motorcrosser die wereldtitels won in all drie de categorieën: 125cc, 250cc en 500cc. De meervoudige wereldkampioen won in totaal 39 Grote Prijzen en kreeg in 1988 de titel van Sportman van het jaar.

Nadat hij op zijn 28ste verjaardag plots afscheid nam van een leven als motorcrosser, ging hij onder meer aan de slag als manager bij het Suzuki-team van zijn broer Sylvain en organiseerde hij enkele GP's motorcross mee, zoals de Grote Prijs van België motorcross in Lommel. Geboers ijverde actief voor het behoud van zijn geliefde sport, maar moest tegelijkertijd met lede ogen toekijken hoe diverse circuits op Belgisch grondgebied verdwenen. 

Helikopterbedrijf

Buiten de wereld van motorcross legde Geboers een opgemerkt parcours als ondernemer af. Zo richtte hij een helikopterbedrijf op, EG Heliservice, dat evenwel geen lang leven beschoren was. Het bedrijf werd in 2004 failliet verklaard, nadat het al enkele jaren feitelijk had stilgelegen door problemen met vergunningen. De precieze oorzaak van het faillissement werd nooit toegelicht. Maar omwonenden waren van bij het begin niet tevreden met de komst van de helihaven. Ook weigerde de toenmalige minister van Leefmilieu Vera Dua (Groen) Geboers een milieuvergunning te geven.

Cosponsor

In 2004 werd ook Gevro NV failliet verklaard. Die vennootschap van de ex-motorrijder was gespecialiseerd in 'management, consulting en publicrelationsdiensten'. Over Gevro is weinig bekend, behalve dat het in de clinch lag met de mediaholding Think Media. Geboers eiste 450.000 euro van Think Media, het bedrijf boven onder meer De Vrije Pers (Ché, P-magazine). Think Media sponsorde het Belgische autoracekampioenschap Belcar, waarvoor Gevro een cosponsor zou vinden. Gevro kwam bepaalde verplichtingen niet na, waarop Think Media het contract opzegde. Ter compensatie kreeg het reclameruimte die het kon verkopen, maar Gevro wou meer. Geboers dagvaardde Think Media, maar de vordering werd afgewezen.

Carrousel van Lernout en Hauspie

Enkele jaren daarvoor, in 2000, kwam Geboers ook al in de aandacht door een opvallende rol in de Lernout en Hauspie-historie. Geboers trok in gezelschap van Tony Snauwaert, een gewezen rijkswachter die opdrachten uitvoerde voor het topmanagement van L&H, naar de bank Crédit Agricole Indosuez Luxembourg (CAIL) om 12,35 miljoen dollar van L&H naar Korea te versassen. Geboers kreeg voor zijn rol als stroman een commissie van 150.000 dollar. Geboers was op de hoogte van de risico's en liet daarom een schermvennootschap oprichten in Jersey. De storting van 12,35 miljoen dollar verliep via de rekening van Geboers en maakte deel uit van een carrousel om bij L&H enkele gaten te dichten.

Geboers was al bekend bij de topmannen van LHSP (Lernout en Hauspie Speech Products), dat een helikoptercontract met hem had. Dat werd opgezegd in het woelige najaar  2000, waardoor LHSP nog geld moest aan Geboers. Onder een tuinhuisje van raadsman Snauwaert werd tijdens een huiszoeking 170.000 euro gevonden, waarvan volgens Snauwaert een deel voor Geboers was. 

P-magazine

Geboers werd nooit vervolgd voor zijn rol in de geldcarrousel van L&H. Zelf stelde hij dat hij nooit iets illegaals gedaan had en dat de 150.000 dollar gewoon een vriendendienst was. Volgens hem was P-magazine, dat het stromanverhaal naar buiten bracht, op zoek naar sensatie en wraak, omdat het hem nog geld verschuldigd was voor de reclame die hij tijdens Belcar op zijn racewagens had geplaatst. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud