Japans verzet tegen Olympische Spelen neemt toe

De traditionele rondgang met de olympische vlam leidde al tot besmettingen. ©AFP

Nu de noodtoestand in Japan waarschijnlijk verlengd wordt, komt ook de organisatie van de Olympische Spelen onder druk te staan. Een petitie om het sportevenement te annuleren verzamelde al meer dan 200.000 handtekeningen.

'Annuleer de Olympische Spelen om onze levens te beschermen.' Zo heet de petitie op Change.org die al meer dan 200.000 handtekeningen verzamelde. De initiatiefnemers argumenteren dat het onverantwoord is het evenement te organiseren terwijl het virus nog welig tiert in Japan en vaccinaties de facto beperkt zijn tot de VS en Europa. 'Laten we de Spelen doorgaan, zelfs als dat levens en jobs in gevaar brengt?'

Voor premier Yoshihide Suga is het antwoord positief. De Japanse regeringsleider wil de Spelen tot elke prijs laten doorgaan, nadat ze vorig jaar al geannuleerd werden. Suga wil het evenement neerzetten als een symbolische overwinning op het coronavirus.

De essentie

  • De epidemiologische situatie in Japan is nog niet onder controle.
  • Er gaan almaar meer stemmen op om de Olympische Spelen, die op 23 juli beginnen, te annuleren.
  • Een petitie met die eis verzamelde al meer dan 200.000 stemmen.

Dat de noodtoestand in grote delen van Japan naar alle waarschijnlijkheid verlengd wordt, werpt een schaduw over die ambities. De noodtoestand zou normaal dinsdag aflopen, maar omdat het land de epidemie niet onder controle krijgt, is er volgens Japanse media een verlenging in de maak. Het zou niet om een harde lockdown gaan, maar onder meer winkels, musea en horeca zouden gesloten blijven.

118 jaar oud

De epidemiologische situatie voert de druk die er al was op de Spelen in Japan nog op. Deze week lieten de gouverneurs van 9 van de 41 prefecturen weten dat ze gekant zijn tegen de organisatie van het evenement. Eerder zette de vraag aan Japans medisch personeel om zich vrij te maken voor de Spelen al kwaad bloed, in tijden waarin zorgverleners de handen vol hebben met patiënten.

De 118-jarige Kane Tanaka trok zich terug uit de ceremonie om geen virus te verspreiden in het rusthuis waar ze verblijft.

Ook de evenementen in de aanloop naar de Spelen doen de gemoederen oplaaien. Bij de traditionele rondgang van de olympische vlam door het land, die in maart begon, zij het zonder publiek, werden minstens zes mensen besmet die aan de traditie gelinkt zijn.

Enkele Japanse beroemdheden hebben zich intussen teruggetrokken uit de ceremonie, onder wie de 118-jarige Kane Tanaka. De oudste mens van Japan liet via haar familie weten niet te willen deelnemen, omdat ze niet het risico wil lopen het virus te verspreiden onder de bewoners van haar rusthuis.

Uit peilingen blijkt nu dat maar 28 procent van de Japanners voorstander is van het organiseren van de Olympische Spelen. 34 procent verkiest een uitstel, 35 procent vindt dat de boel beter integraal afgeblazen wordt.

Vaccinatie

Dat Japan nog maar nauwelijks mensen heeft gevaccineerd, maakt de situatie extra fragiel. Uit data van Bloomberg blijkt dat het land aan een vaccinatiegraad van 2 procent zit, het laagste percentage van de OESO.

Met een vaccinatiegraad van 2 procent doet Japan het het slechtst van alle OESO-landen.

Deelnemende atleten kunnen wel rekenen op een dubbele prik voor de Spelen, die over elf weken plaatsvinden. Het Internationaal Olympisch Comité sloot daarover donderdag een overeenkomst met Pfizer, dat vaccins zal doneren aan alle betrokken atleten. Die zouden vanaf eind deze maand bedeeld worden.

Kane Tanaka, de oudste vrouw van Japan, wil de olympische vlam niet meer dragen. ©REUTERS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud