Olympische Spelen uitgesteld naar 2021

Er is een akkoord om de Olympische Spelen van Tokio naar 2021 te verplaatsen. ©EPA

Het Internationaal Olympisch Comité heeft een akkoord bereikt met Japan over de Olympische Spelen. Door het coronavirus zal het sportevenement in juli niet kunnen plaatsvinden in Tokio.

De Japanse eerste minister Shinzo Abe en Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), hebben een akkoord bereikt om de Olympische Spelen met een jaar uit te stellen. Het IOC-bestuur moet formeel nog een beslissing nemen, maar 'Bach staat voor 100 procent achter dat voorstel', zei Abe na telefonisch overleg met de hoogste baas van het IOC. Het bestuur van het comité neemt vermoedelijk later op dinsdag een definitief besluit.

De beslissing sleepte al een tijdje aan omdat een commercieel ecosysteem van miljarden euro's verstoord dreigt te raken. Een beslissing ligt lastig omdat de Spelen zowel een cashmachine als een sportief mondiaal topevent zijn. Het IOC is officieel een non-profitorganisatie. In realiteit zijn de Spelen - de zomerse editie veel meer dan het winterzusje - de draaischijf van een miljardenmachine. Die cash bedruipt via het IOC als een waterval een hele sportplaneet - federaties, bonden en aanverwante goede doelen.

Van een volledige annulatie van de Spelen is geen sprake. Maar de vierjaarlijkse omzetcyclus voor de nv IOC raakt al danig verstoord als de Spelen met een jaar worden opgeschoven. Bovendien maken de Spelen deel uit van een overvolle kalender met sportieve events, die allemaal zonder concurrentie het spotlicht van de wereld voor 100 procent op zich willen. Schuiven met events is daarom erg complex.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud