Advertentie

Olympische Spelen vinden plaats zonder publiek

De slechtnieuwsshow rond de Olympische Spelen in Tokio lijkt nog niet voorbij. ©REUTERS

Na het uitroepen van de noodtoestand in Tokio hebben de organisatoren van de Olympische Spelen beslist geen toeschouwers toe te laten in de stadions.

Premier Yoshihida Suga liet donderdag weten dat door een opstoot van corona in Tokio opnieuw de noodtoestand zal gelden vanaf maandag 12 juli tot 22 augustus. Net in die periode vinden de Olympische Spelen plaats, van 23 juli tot 8 augustus. Meteen na de aankondiging klonk dan ook de vraag of nog publiek zou worden toegelaten in de stadions.

Enkele uren na Suga's mededeling hakte het Japanse organisatiecomité de knoop door. De tribunes blijven leeg tijdens de Spelen, zei Seiko Hashimoto, de voorzitster van Tokyo 2020. Het is de zoveelste tegenslag voor Hashimoto en haar team. Eerst liepen de kosten voor de bouw van de infrastructuur uit de hand en vervolgens moesten de Spelen een jaar worden uitgesteld door de coronapandemie

Geen buitenlanders

Japan had eerder al beslist geen buitenlandse toeschouwers toe te laten. Alleen Japanners mochten de sportwedstrijden bijwonen, tot 50 procent van de maximumcapaciteit of 10.000 mensen per stadion. Nu is dus beslist dat ook Japanners geen zitje in de tribunes krijgen.

15%
vaccinatiegraad
Japan kent, in vergelijking met andere rijke landen, een lage vaccinatiegraad. Amper 15 procent van de volwassenen is gevaccineerd.

Het aantal coronabesmettingen in Tokio zit weer in de lift. Dat komt deels door de deltavariant, zei premier Suga donderdag. Hij waarschuwde dat een nieuwe coronagolf over de rest van het land kan spoelen als niet dringend wordt ingegrepen. 'We moeten koste wat het kost vermijden dat Tokio het beginpunt wordt van een nieuwe verspreiding van de infectie', zei Suga.

De situatie is precair omdat de vaccinatiegraad in Japan met 15 procent van de volwassen bevolking relatief laag is in vergelijking met andere rijke landen. Voor de duizenden atleten is het gevaar miniem, zei de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach. Volgens hem is 85 procent van hen volledig gevaccineerd.

Beleggers reageerden donderdag geschrokken op de nakende nieuwe noodtoestand. De sterindex van de beurs van Tokio, de Nikkei, sloot 0,9 procent lager op het laagste punt in twee weken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud