Advertentie
Advertentie

Ook Joris Ide trekt ten strijde tegen stadion Club Brugge

Joris Ide. ©Emy Elleboog

Behalve Paul Gheysens tekent ook Joris Ide, mede-eigenaar van voetbalclub Anderlecht, verzet aan bij de Raad van State tegen het geplande stadion van Club Brugge.

Ondernemer Joris Ide is door een akkoord met lokale boeren eigenaar van ruim 50 hectare gronden waar het stadion van Club Brugge moet komen. Paul Gheysens, van wie eerder bekend raakte dat hij zelf ook verzet aantekent tegen de stadionplannen, is er eigenaar van een hoeve met 4,6 hectare grond. Omdat Ide een claim heeft op 85 procent van alle gronden in het gebied, is hij cruciaal om een doorbraak te realiseren in het al jaren aanslepende dossier.

Ide heeft bij de Raad van State een verzoekschrift ingediend tegen de nieuwe bestemming van een gebied van 146 hectare langs de Blankenbergse Steenweg in het noorden van Brugge. De plannen kregen in september vorig jaar groen licht van de Vlaamse regering en bevatten naast het stadion van Club Brugge ook ruimte voor bedrijventerreinen, een woonzone en groen. Het ruimtelijke plan is cruciaal voor de toekomst van het stadion omdat het de juridische onderbouw geeft aan een nieuwe bestemming voor de vroegere landbouwgronden.

Algemeen belang

Ide verzet zich tegen de onteigeningsplannen die met het ruimtelijk plan zijn goedgekeurd. Het juridische argument is dat de bouw van een stadion door een privébedrijf - Club Brugge is in handen van Bart Verhaeghe - geen onteigening rechtvaardigt in het algemeen belang.

Hij laat verstaan de gronden zelf te willen ontwikkelen als bedrijvengebied. Ide kocht de gronden ooit omdat hij ervan uitging dat de landbouwgrond veel meer waard zou worden. De geplande onteigening is een streep door zijn rekening. Ontwikkelde bouwgrond kan tot 250 euro per vierkante meter opleveren, industriegrond ongeveer de helft. Bij een gedwongen onteigening wordt de prijs geschat op ongeveer 5 euro per vierkante meter.

Ide tekent verzet aan via zijn familiale holding Bremhove. Hij doet dat samen met de Brugse projectontwikkelaar Novus en de grondeigenaars met wie hij overnameakkoorden heeft. Die hebben samen 80 hectare van de gronden, meer dan helft van het hele gebied. Bremhove en Novus lieten anderhalf jaar geleden in De Tijd verstaan dat ze openstonden voor een compromis, mogelijk via een ruil van gronden. Maar tot een gesprek met Bart Verhaeghe kwam het nooit.

Stille vennoot

Ide laat verstaan dat hij niets tegen het nieuwe stadion van Club Brugge heeft, maar evenmin van plan is zich zomaar te laten onteigenen. Hij is al enkele jaren in een juridische strijd verwikkeld over de gronden, maar sinds eind vorig jaar is er een nieuw element dat de discussie nog gevoeliger maakt. Ide werd in het kielzog van ondernemer Marc Coucke mede-eigenaar van landskampioen Anderlecht. Hij wordt de stille vennoot die meekijkt over de rug van nieuwe sterke man Coucke.

Een lap grond in Noord-Brugge wordt zo een nieuw strijdperk van het Belgisch voetbal. Verhaeghe (Club Brugge) bikkelt er met zowel Joris Ide (Anderlecht) als met Paul Gheysens, die eigenaar is van voetbalclub Antwerp en net als Coucke op Anderlecht aasde. Toen bekend raakte dat Gheysens ten strijde trok tegen het stadion in Brugge, verstuurde Coucke een tweet dat 'iedereen elkaar een stadion moet gunnen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud