Advertentie

Patrick Lefevere sleutelt aan schikking Luxemburgse constructie

Patrick Lefevere. ©Photo News

Patrick Lefevere hield jaren het been stijf, maar wil nu toch de fiscus betalen voor de constructie die hij opzette in Luxemburg. De wielerbaas zit in finale onderhandelingen met de BBI.

Maandag, de dag na de Ronde van Vlaanderen, moet Quick Step Floors-manager Patrick Lefevere samen met zijn echtgenote verschijnen voor de correctionele rechtbank van Kortrijk. Een jaar geleden raakte bekend dat Lefevere als enige op de beklaagdenbank zou belanden voor een fiscale constructie in Luxemburg.

De andere verdachten in de zaak, zoals de wielrenners Tom Boonen en Stijn Devolder en de rennersmakelaar Paul De Geyter, hadden in tegenstelling tot Lefevere wel een akkoord gesloten met de Bijzondere Belastinginspectie. Zo betaalde Boonen in 2012 2 miljoen euro omdat de BBI ook kon hardmaken dat hij nooit echt in Monaco woonde.

Wielerploegen in Luxemburg

Lefevere hield altijd zijn onschuld staande. ‘Met de vennootschap in Luxemburg was en is nog steeds niets mis. Er zijn nog veel meer wielerploegen in Luxemburg’, vertelde de 62-jarige wielermanager in februari vorig jaar aan De Tijd.

Zolang er nog geen handtekening onder het akkoord staat, ga ik er nog niets over zeggen.
Patrick Lefevere
manager wielerploeg Quick Step Floors

Maar net voor de start van het proces in Kortrijk bevestigt Lefevere dat zijn advocaten toch onderhandelen met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). ‘Er wordt onderhandeld, maar zolang nog geen handtekening onder het akkoord staat, ga ik er niets over zeggen’, reageert Lefevere kort.

Al in 2011 ontdekten de fiscus en het gerecht dat Boonen en andere profwielrenners jarenlang belastingen ontdoken via constructies in ‘belastingvriendelijke’ oorden zoals Ierland en Luxemburg.

In het Groothertogdom gebeurde dat via de vennootschap Decolef Lux, die eind 2008 was opgericht door onder anderen Lefevere. Die vennootschap bestaat nog altijd en heeft een bijhuis in Wevelgem, waarvan Lefevere nog steeds de wettelijke vertegenwoordiger is.

Prijzengeld

Naast een kleinere aantijging over het niet opstellen van fiches over het prijzengeld dat de renners kregen, draait de zaak tegen Lefevere vooral over domiciliefraude. De vennootschap in Luxemburg was weinig meer dan een postbus en werd in werkelijkheid vanuit België geleid, waardoor dus ook hier belastingen verschuldigd zijn. Een exact bedrag is niet bekend, maar er zouden honderdduizenden euro’s aan belastingen mee gemoeid zijn.

Zelfs als Lefevere een deal sluit met de fiscus is hij (nog) niet af van de strafzaak. Zolang de regering de ‘afkoopwet’ nog moet bijsturen, kan het parket geen minnelijke schikking sluiten met Lefevere.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud