Advertentie
Advertentie

Peking ontvangt Olympiërs in 2022

©© Luo Xiaoguang/Xinhua Press/Corbis

De Olympische Winterspelen van 2022 zijn toegewezen aan de Chinese hoofdstad Peking. Zonder winters klimaat en met een mager mensenrechtenrapport woog de organisatie van de Zomerspelen in 2008 toch voldoende door als argument.

De Chinese hoofdstad ontving in 2008 ook de zomerspelen en zo wordt Peking de eerste stad die beide Olympische toernooien mag organiseren. Enkel Almaty (de grootste stad van Kazachstan) was nog in de running in de strijd om de nominatie, nadat verschillende (Europese) steden zoals Oslo en Stockholm zich hadden teruggetrokken om hoofdzakelijk financiële redenen.

Het zogeheten Vogelnest, het epicentrum van de Spelen in 2008. ©Photo News

Een winter wonderland kan Peking niet genoemd worden. Sommige van de voorgestelde locaties bevinden zich tot 240km buiten het centrum van Peking. Het 'Birds nest'-stadion dat sinds de Spelen van 2008 in verval raakte, krijgt een nieuwe bestemming en ook de 'Water Cube'-arena zal opnieuw in beeld komen. Geen enkel sneeuwevenement zal plaatsvinden in Peking zelf, daarvoor zal het iets noordelijkere Zhangjiakou het centrum vormen.

©Mediafin

Mensenrechten

Een gebrek aan een Syberisch klimaat kon Peking compenseren met het argument dat het de Zomerspelen van 2008 organisatorisch de baas kon. De stemming binnen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) eindigde behoorlijk nipt in het voordeel van Peking (44 stemmen), Almaty schaarde 40 IOC-leden achter zich. De elektronische stemming werd hernomen op papier nadat het digitale systeem het liet afweten.

Human Rights Watch over Kazachstan in 2013. ©HRW

Net als in 2008 is het meest voor de hand liggende tegenargument dat de Chinezen behoorlijk laks omspringen met politieke dissidenten en andere actiegroepen. Human Rights Watch liet ook deze keer van zich horen en noemde de nominatie 'een kaakslag voor de onderdrukte mensenrechtenactivisten in China'. Al moet ook opgemerkt worden dat ook Kazachstan geen onbevlekte reputatie heeft als het op mensenrechten aankomt.

Een compilatie door het IOC van de Olympische Zomerspelen in Peking. U krijgt een deel van de gelauwerde openingsceremonie te zien, alsook de 'Water Cube' waar in 2022 opnieuw evenementen plaatsvinden.

Nominaties

Wie het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nomineert voor de Zomerspelen van 2024 wordt pas bekend in 2017. Daarvoor hebben zich al vier (opnieuw Europese) kandidaten gemeld: Hamburg, Parijs, Rome en Boedapest. De eerstvolgende Zomerspelen vinden in 2016 plaats in Rio de Janeiro (Brazilië). Twee jaar later ontvangt Pyeongchang (Zuid-Korea) de Winterspelen van 2018. In 2020 komt Tokio (Japan) aan de beurt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud