Platini aast op job van Sepp Blatter

De Fransman Michel Platini doet in februari volgend jaar een gooi naar het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. ©REUTERS

Michel Platini heeft zich woensdag officieel kandidaat gesteld om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De huidige voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA deed dat in een brief aan de 209 aangesloten voetbalbonden.

'Dit was een erg persoonlijke, maar goed overwogen beslissing', schreef de Fransman. 'Het is een beslissing waarin ik de toekomst van het voetbal heb afgewogen tegenover mijn eigen toekomst. Daarnaast hebben het respect, de steun en de aanmoedigingen die ik van jullie heb gekregen, geleid tot dit besluit.'

De voormalige Franse international wil zich inzetten voor de hervorming van het bestuur van de FIFA. 'De FIFA heeft in de afgelopen halve eeuw maar twee voorzitters gehad. Dat is paradoxaal. Aan de ene kant getuigt het van een extreme stabiliteit. Aan de andere kant evolueert de FIFA niet met de sport mee, die radicale omwentelingen en een gigantische economische groei heeft ondergaan. Recente ontwikkelingen laten zien dat we de bladzijde moeten omslaan en moeten nadenken over de manier van besturen.'

Corruptieschandaal

De legendarische 'nummer 10' van Les Bleus zinspeelt op het corruptieschandaal dat vlak voor het FIFA-congres eind mei dit jaar aan het licht kwam. Daarbij werden zeven officials van de wereldvoetbalbond opgepakt en aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Ook het Zwitserse gerecht voert een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

Ondanks het losbarsten van de affaire werd de Zwitser Sepp Blatter enkele dagen later gewoon herkozen als FIFA-topman, al vonden de onfrisse praktijken plaats tijdens zijn voorzitterschap. Maar nadat ook de naam van zijn rechterhand, de Fransman Jérôme Valcke, was gevallen in het Amerikaanse onderzoek, kondigde Blatter begin juni aan een stap opzij te  doen.

Vorige week besliste het uitvoerend comité van de FIFA dat de opvolger van Blatter op 26 februari volgend jaar gekozen wordt. Kandidaten moeten zich voor 26 oktober verkiesbaar stellen.

Maradona

De 60-jarige Platini zou rekenen op behoorlijk wat steun, ook al is hij zelf niet onbesproken. Zo schaarde Platini zich openlijk achter de veelbesproken toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, het land waarop hij zelf stemde. Extra opvallend is dat zijn zoon later een goedbetaalde baan in Qatar kreeg. 

Mogelijk moet de huidige UEFA-baas het opnemen tegen de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon. Die liet enkele dagen geleden weten na te denken over een kandidatuur. Miljardair Mong-joon, een voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA, slaagde erin het WK in 2002 naar Zuid-Korea en Japan te halen. Hij is de grootste aandeelhouder van de autofabrikant Hyundai en leverde de afgelopen jaren geregeld kritiek op Blatter.

Eind mei nam de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hoessein het nog op tegen Blatter. Ook hij beraadt zich over een nieuwe kandidatuur. De voormalige Argentijnse voetbalster Diego Maradona liet eind juni weten een gooi te willen doen naar het FIFA-voorzitterschap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud