Premier League hernieuwt tv-deal en wendt daling inkomsten af

©Photo News

's Werelds lucratiefste en meest bekeken sportcompetitie heeft tegen alle verwachtingen in haar miljardeninkomstenstroom gevrijwaard. De deal met de tv-operatoren Sky en BT mag van de overheid zonder een publieke veiling worden verlengd.

Sky Sports, BT Sport en Amazon (voor enkele wedstrijden) blijven ook van 2022 tot 2025 de televisierechtenhouders van de Premier League. Ze betalen de Engelse topclubs voor drie seizoenen 4,8 miljard pond (5,6 miljard euro), net als in het huidige contract dat in 2018 werd afgesloten.

Sky, een onderdeel van het Amerikaanse Comcast, telt 3,6 miljard pond neer voor 128 wedstrijden per seizoen. BT heeft 975 miljoen pond over voor 52 matchen. Amazon betaalt 90 miljoen pond voor de rechten op 20 wedstrijden in de kerstperiode om zijn internetwinkel te promoten. BBC mag de hoogtepunten blijven uitzenden in 'Match of the Day', dat ruim 2 miljoen kijkers lokt.

Dat Premier League zijn miljardenstroom behoudt, is opmerkelijk. Sky en BT, die alle twee in een besparingsmodus zitten, hadden vooraf aangegeven dat ze de factuur wilden drukken. Analisten voorspelden dat de veiling van de tv-rechten 500 tot 900 miljoen pond minder zou opleveren. De voetbalrechten hebben hun piek bereikt, getuige de dalingen in Frankrijk, Duitsland en Italië.

Geen veiling

De vernieuwing van het contract garandeert stabiliteit en vertrouwen in de Engelse voetbalpiramide.
Richard Masters
CEO van de Premier League

Premier League-topman Richard Masters heeft het behoud van de miljarden te danken aan de overheid. Die liet de CEO per uitzondering toe te kiezen voor de huidige partners. Zonder de klassieke veiling te organiseren, die potentieel de inkomsten onder druk zou zetten. 'Corona heeft een grote impact gehad op het voetbal. De vernieuwing van het contract met onze televisiepartners zal de onzekerheid verminderen en stabiliteit en vertrouwen in de voetbalpiramide garanderen', zegt Masters.

Dat er geen veiling komt, is een streep door de rekening van de Britse streamingdienst DAZN (spreek uit 'da zone') dat zijn zinnen op het Engels voetbal had gezet. Het bedrijf van de Oekraïens-Amerikaanse miljardair Len Blavatnik heeft net ook de Italiaanse rechten binnengehaald voor 2,5 miljard euro, ten koste van de huidige rechtenhouder Sky.

Achterdeur

DAZN kan nog via een achterdeur een deel van de Premier League binnenhalen. BT Sport sluit niet uit dat het een partnerschap sluit voor zijn gekochte matchen. Bovendien overweegt de telecomreus BT een deel van zijn sportzender te verkopen. DAZN heeft in beide gevallen interesse, weten bronnen. Het streamingplatform is niet alleen, ook de Britse zender ITV en de Amerikaanse reuzen Disney en Amazon zouden aan BT Sport snuffelen.

Niet alleen de topclubs varen wel bij het hernieuwde contract. Duizend mannen- en vrouwenclubs in de lagere afdelingen krijgen elk seizoen 100 miljoen pond (116 miljoen euro) extra.

Europa neemt UEFA en FIFA onder de loep

Het Europees Hof van Justitie moet bepalen of de Europese Voetbalfederatie UEFA en de Wereldvoetbalbond FIFA hun dominante positie misbruiken om twaalf Europese topclubs te dwarsbomen in hun plannen om een Europese Super League op te richten. Dat bepaalde een rechtbank in Madrid.

In april zorgden twaalf Europese topclubs voor opschudding door in concurrentie met de UEFA Champions League een Europese gesloten topcompetitie op te richten. Hun project bleek weinig steun te genieten. Na protesten van fans, kritiek van spelers en dreigementen van FIFA en UEFA trokken negen van de twaalf al snel de staart in. Real Madrid, FC Barcelona en Juventus Turijn houden echter voet bij stuk.

Vrije concurrentie

De Spaanse rechter stelt in zijn arrest of verzet tegen de Super League niet de potentiële marktconcurrentie belemmert en de keuze van de consument beperkt. Hij wil ook weten of een derde entiniteit wel de toesteming nodig heeft om een nieuwe Europese clubcompetitie als de Super League te lanceren en of UEFA en FIFA het recht hebben om deelnemers aan zo'n competitie sancties op te leggen.

Met de negen clubs die zich uit de Super League terugtrokken heeft de UEFA al een sanctie onderhandeld. Als 'herintegratiemaatregel' moeten ze één seizoen vijf procent van hun inkomsten uit Europees voetbal afstaan. Daarnaast moeten ze 15 miljoen euro investeren voor de ontwikkeling van jeugdvoetbal in gemeenschappen in Europa.

Als ze in de toekomst tot een 'verboden competitie' toetreden, hangt hen een boete van 100 miljoen euro boven het hoofd. Tegen Real Madrid, Barcelona en Juventus werd een tuchtprocedure opgestart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud