Premier League na 15 jaar weer rendabel

Manchester City, hier met aanvoerder Vincent Kompany, werd kampioen in het seizoen 2013-14, maar werd wel op de vingers getikt voor zijn slechtere financiën. ©AFP

De Engelse eersteklassevoetbalclubs maakten vorig seizoen voor het eerst in 15 jaar gezamenlijk winst. De verscherpte regels rond financiële fairplay droegen daartoe bij.

De 20 teams in de Engelse eerste klasse maakten in het seizoen 2013-2014 190 miljoen pond winst voor belastingen. Voor het eerst in 15 jaar worden de clubs daarmee rendabel. Dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte, waarover Financial Times bericht.

De meerderheid van de Engelse clubs boekte vorig seizoen winst, met Manchester United als beste leerling van de klas. De gezamenlijke winst is een eerste stap in het delven van de schuldput van 2,6 miljard pond die de Engelse clubs het voorbije decennium opbouwden.

Manchester City, de club van Rode Duivel Vincent Kompany, maakte op vijf jaar tijd 221 miljoen pond verlies, en kreeg daardoor vorig een boete van 60 miljoen pond door de Uefa opgelegd. De financiële fairplay-regels, die vorig jaar werden ingevoerd, moeten vermijden dat rijke clubeigenaars de verliezen opstapelen door massaal veel geld uit te geven aan spelers.

Vorig seizoen haalden de Engelse clubs voor het eerst profijt uit het enorme televisiecontract dat ze in 2012 ondertekenden. Dat levert hen op drie jaar tijd drie miljard pond op. Ook het aandeel van de spelersloonkosten daalde bij de clubs.

Deloitte spreekt van een 'transformatief moment' aan de andere kant van het Kanaal: voetbalclubs slagen er eindelijk in hun kosten onder controle te houden en tegelijkertijd nog topspelers aan te trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud