Qatar ontkent dat WK 2022 gekocht werd

Mohamed Bin Hammam ©AFP

Qatar ontkent dat het de organisatie van het WK voetbal in 2022 gekocht heeft. De Britse krant The Sunday Times berichtte dat Qatar het WK heeft binnengesleept door leden van de wereldvoetbalbond FIFA om te kopen.

De oud-vicevoorzitter uit de Golfstaat, Mohamed Bin Hammam, zou ongeveer 5 miljoen dollar (ruim 3 miljoen euro) hebben betaald aan functionarissen van de voetbalorganisatie in ruil voor hun steun aan Qatar als gastland. Dat blijkt uit 'miljoenen geheime brieven, e-mails en bankafschriften' die in het bezit zijn van de Britse krant The Sunday Times. Daarin wordt aangetoond dat Mohamed Bin Hammam actief lobbyde voor steun en Afrikaanse functionarissen heeft omgekocht.

Ondanks eerdere geruchten blijven zowel de voormalig vicevoorzitter als de organisatie de beschuldiging ontkennen. Qatar werd in december 2010 gekozen als gastland van het WK in 2022. 'Wij ontkennen met klem alle wanpraktijken waarover zondag in de media bericht werd', klinkt het in een persbericht van het organisatiecomité. 'We zullen nu al het mogelijke doen om de integriteit van onze kandidatuur te verdedigen. Onze advocaten zijn de artikels alvast aan het onderzoeken. Qatar heeft de organisatie van het WK binnengerijfd, omdat het simpelweg met de beste kandidatuur op de proppen kwam. Bovendien was het tijd dat het WK voor het eerst werd georganiseerd in het Midden-Oosten', klinkt het in het bericht. 'We zullen meewerken aan het onderzoek, dat ongetwijfeld zal bewijzen dat Qatar het spel eerlijk gespeeld heeft.'

Bin Hammam werd in 2011 geschorst door de FIFA, omdat hij stemmen zou hebben geronseld toen hij voorzitter van de wereldvoetbalbond wilde worden.

Sepp Blatter, de voorzitter van de mondiale voetbalbond FIFA, noemde de toewijzing van het WK voetbal aan Qatar half mei een foute keuze. Onder meer de warme zomers en de slechte arbeidsomstandigheden voor bouwvakkers die stadions bouwen leidden tot veel kritiek. Blatter ontkende echter dat er sprake was van omkoping.

De beschuldiging komt kort nadat The New York Times onthulde dat in aanloop naar het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika tenminste vijf oefenwedstrijden zijn gemanipuleerd. De Amerikaanse krant schrijft op basis van een niet eerder verschenen rapport van de FIFA, dat scheidsrechters zijn omgekocht om te frauderen met de uitslag.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud