Rijkste Belg trekt zich terug uit Anderlecht, Michael Verschueren steviger in kapitaal

Anderlecht-aanvaller Lukas Nmecha tijdens de wedstrijd tegen Antwerp. ©BELGA

Michael Verschueren koopt de aandelen van AB InBev-telg Alexandre Van Damme en van ex-CEO Jo Van Biesbrouck. Hij bezit voortaan 11 procent van de kampioenenclub. Dat vernam De Tijd uit goede bron.

De top van de noodlijdende recordkampioen wordt opnieuw door elkaar geschud. Michael Verschueren wordt dankzij de transactie een van de sterkhouders in de raad van bestuur en het boegbeeld van de minderheidsaandeelhouders voor hun gesprekken met Marc Coucke, de eigenaar en hoofdaandeelhouder.

Michael Verschueren, zoon van de legendarische clubmanager Michel Verschueren, versterkt zijn positie bij de club gevoelig. Hij werd eerder dit jaar, na twee jaar als sportief manager, opzijgeschoven bij Anderlecht. Wel bleef hij bestuurder. Welk bedrag hij op tafel legt, is niet bekend.

Michael Verschueren ©BELGA

Even opmerkelijk is de exit van Alexandre Van Damme, bekend als de rijkste Belg, uit het kapitaal. Van Damme, patriarch van een van de historische aandeelhoudersfamilies in de bierreus AB InBev, bezat sinds de verkoop van de club door de familie Vanden Stock - in december 2017 - 5 procent van de aandelen. In de aanloop naar de verkoop van de club aan Marc Coucke had Van Damme zijn aandeel in de club in alle stilte opgetrokken tot ongeveer 15 procent. Hij kwam zo mee in de cockpit van het beslissingsproces over wie Anderlecht in handen zou krijgen.

Alexandre Van Damme zou het beu zijn dat sommigen in de club hem beschouwden als de pinautomaat.

Nadat Coucke de club had gekocht, liet Van Damme zijn aandeel in de club zakken. Ondanks veel speculatie en zijn diepe zakken was de club in handen krijgen nooit een optie voor Van Damme. Volgens onze info is hij het beu dat sommigen in de club hem beschouwden als de pinautomaat en alle problemen uiteindelijk wel zou oplossen door cash in de club te pompen.

Een minder grote verrassing is het vertrek van Jo Van Biesbrouck. Hij heeft een verleden bij AB InBev en werd door Van Damme in 2015 aan boord gehaald om Anderlecht operationeel te leiden. Die functie legde hij eerder dit jaar neer. De dagelijkse leiding is nu in handen van Karel Van Eetvelt. Dat is de luitenant van de nieuwe sterke man Wouter Vandenhaute, die meer een rol achter de schermen verkiest. Met Jos Donvil, de gewezen topman van het telecombedrijf Base, kreeg Van Eetvelt in september een nieuwe operationeel directeur naast zich. Van Biesbrouck stopte onlangs ook als bestuurder bij de club, deels uit onvrede over de gang van zaken in de bestuurskamer.

De aandelenwissel is van belang voor de machtsbalans in de club. Coucke en zijn partner Joris Ide bezitten samen 74,3 procent van de aandelen van RSC Anderlecht. Verschueren is voortaan de op een na grootste aandeelhouder met 11,6 procent. Johan Beerlandt, de voorzitter en oprichter van de bouwgroep Besix, heeft 5,3 procent van de aandelen in handen, net als Etienne en Olivier Davignon. De dochters van Roger Vanden Stock, de ex-eigenaar van Anderlecht, bezitten 3,5 procent van de aandelen.

De herschikking in het kapitaal gebeurt enkele dagen voor een aandeelhoudersvergadering bij RSC Anderlecht.

Aandeelhouders

De herschikking in het kapitaal gebeurt enkele dagen voor een aandeelhoudersvergadering bij RSC Anderlecht. De agenda daarvan is deels technisch, maar de aandeelhouders moeten zich ook buigen over de herkapitalisering van paars-wit.

Waarnemers menen dat er nog geen witte rook zal zijn. De contouren van een oplossing liggen al maanden klaar. Er is een voorstel om de schuld aan Coucke weg te strepen en cash bij te pompen met een kapitaalsverhoging. In oktober vernam De Tijd dat Anderlecht het seizoen 2019-2020 afsloot met een monsterverlies van 36 miljoen euro, een bedrag dat boven op de 27 miljoen euro verlies in het seizoen daarvoor kwam.

De verkoop van het toptalent Jeremy Doku aan het Franse Rennes (voor naar verluidt 26 miljoen euro) gaf enige ademruimte, maar er is meer nodig om de club duurzaam uit het moeras te trekken. De aandeelhouders kunnen Anderlecht onderstutten met een cashinjectie. Begin volgend jaar moet het financiële plaatje klaar zijn voor de licentiecommissie. Die beslist of clubs hun huishouden voldoende op orde hebben om profvoetbal te spelen.

De discussie zit vast omdat de minderheidsaandeelhouders (de families Vanden Stock en Davignon, Michael Verschueren, Alexandre Van Damme, Johan Beerlandt en Jo Van Biesbroeck) inspraak willen behouden in de strategische beslissingen van de club. Nu is er een sterker blok met een duidelijke referentieaandeelhouder en gesprekspartner. 'In de huidige situatie lijkt het ons cruciaal dat de club kan rekenen op een besluitvaardig en kapitaalkrachtig bestuur dat het management van nabij aanstuurt bij het financieel gezond maken van de club', zeggen Jo Van Biesbroeck en Alexandre Van Damme in een reactie. 'Door de concentratie van aandelen bij een beperkt aantal personen maken we de besluitvorming daarover eenvoudiger. De andere minderheidsaandeelhouders staan allemaal achter deze transactie en beschouwen dit als een versterking.'

Verschueren en co. doen nu een belangrijke tegenzet in de grote strijd over de macht bij Anderlecht. De club lijkt zo steeds meer op een koningshuis waar verschillende clans wedijveren om de macht. Net dat wat Coucke wilde veranderen in een modern bedrijf met korte beslissingslijnen.

In de papieren krant staat een foute grafiek over het kapitaal van RSC Anderlecht - Michael Verschueren staat er twee keer vermeld als aandeelhouder. Hij bezit geen 16,4% maar 11,6% van de club.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud